Ανάλυση: Η προετοιμασία «έδειξε» το πως «οικοδομεί» τον νέο Παναθηναϊκό ο Ρουί Βιτόρια

Το μοίρασμα του χρόνου στα 5 φιλικά που «φωτογραφίζει» την ενδεκάδα για τη Ρέιντζερς, οι 29 παίκτες, τα 4 δίδυμα στην άμυνα κι ο άξονας.
Ο Ρουί Βιτόρια - ΠΗΓΗ: Eurokinissi
Ο Ρουί Βιτόρια - ΠΗΓΗ: Eurokinissi

Το κύριο μέρος της εφετινής καλοκαιρινής προετοιμασίας του Παναθηναϊκού ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (16/7) με το τελικό σφύριγμα στο φιλικό των «πράσινων» με τη Βέστερλο (3-1) και πλέον το «τριφύλλι» μετράει αντίστροφα για τον πρώτο αγώνα με τη Ρέιντζερς στο Ibrox για τον β’ προκριματικό του Champions League που θα διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη (22/7, 21:00).

Η εφετινή προετοιμασία των «πράσινων» ήταν ίσως η πιο έντονη των τελευταίων ετών από πλευράς φορτίων (διψήφιες διπλές προπονήσεις), υψηλών εντάσεων και ρυθμών και το πρώτο «αποτέλεσμά» της αποτυπώθηκε στο τελευταίο φιλικό με τους Βέλγους, όπου ο Παναθηναϊκός έβγαλε συνολικά την καλύτερή του εικόνα.

Με το pressing στα... κόκκινα, υψηλότατους αριθμούς στο δείκτη πίεσης και στα κλεψίματα στο μισό γήπεδο, που έφεραν τους «πράσινους» πολλές φορές σε θέση... βολής. Κι αυτό ακριβώς το στοιχείο ο Ρουί Βιτόρια θέλει να το βελτιώσει και να το εξελίξει ακόμη περισσότερο για να αποτελέσει το «σήμα κατατεθέν» του δικού του Παναθηναϊκού στην εφετινή σεζόν.

Ο Πορτογάλος τεχνικός ήταν πολύ ικανοποιημένος απ’ το πώς κύλησε όλο το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του Παναθηναϊκού, την ανταπόκριση των παικτών του στην αλλαγή παιχνιδιού και φιλοσοφίας, την άμεση «ενσωμάτωση» των μεταγραφών, αλλά και το γεγονός πως πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (ενοχλήσεις Τσέριν στη γάμπα για δέκα μέρες και ιώσεις) δεν είχε «απώλειες» παικτών σ’ αυτές τις πρώτες 4 εβδομάδες της σεζόν.

ΠΗΓΗ: Eurokinissi
ΠΗΓΗ: Eurokinissi

Ο τρόπος δε, με τον οποίο διαχειρίστηκε ο 55χρονος τεχνικός και το τιμ του το ρόστερ ήταν εξαιρετικός κι ο ενδεδειγμένος ως προς την «απορρόφηση» της καταπόνησης, αλλά και των δοκιμών που έγιναν σε σχηματισμούς στο κέντρο της άμυνας και στον άξονα της μεσαίας γραμμής.

Στο τελευταίο φιλικό με τη Βέστερλο ο Βιτόρια «έκρυψε» κάποια πράγματα, γνωρίζοντας πως στην εξέδρα βρισκόταν κι άνθρωπος της Ρέιντζερς, όμως ο τρόπος με τον οποίο μοίρασε το χρόνο στα 5 φιλικά της καλοκαιρινής προετοιμασίας, τα δίδυμα που δοκίμασε και οι στοχευμένες κινήσεις που έκανε σε κάποια ματς, «έδειξαν» σε μεγάλο βαθμό τις βασικές σκέψεις του για την ενδεκάδα του πρώτου αγώνα με τους Σκωτσέζους.

Πρώτοι σε λεπτά οι δύο... Γιώργηδες

Ο Βιτόρια χρησιμοποίησε στα 5 φιλικά (μαζί με τους «μικρούς») συνολικά 29 ποδοσφαιριστές. Ο ένας (Λημνιός έχει ήδη αποχωρήσει), ενώ μέχρι το πρώτο ματς στο Ibrox αναμένεται τουλάχιστον άλλη μία προσθαφαίρεση με τον Αλμπάν Λαφόν να παίρνει τη θέση του Γιούρι Λοντίγκιν στο ρόστερ και στην ευρωπαϊκή λίστα.

Πρώτος σε χρόνο συμμετοχής (4 φορές βασικός, μία ως αλλαγή) ήταν ο Γιώργος Βαγιαννίδης με 315 αγωνιστικά λεπτά, ενώ τον ακολούθησε -με πολύ μικρή διαφορά- στα 310’ ο new entry Γιώργος Κυριακόπουλος (4 φορές βασικός) που ούτως ή άλλως προορίζεται για βασικός στην Σκωτία. Ο Μπαρτλομιέι Ντραγκόφσκι ήταν ο μοναδικός που ξεκίνησε βασικός και στα 5 ματς έχοντας 305’.

Ο Γιώργος Βαγιαννίδης έπαιξε περισσότερο από κάθε άλλον «πράσινο» στα φιλικά προετοιμασίας ΠΗΓΗ: Eurokinissi
Ο Γιώργος Βαγιαννίδης έπαιξε περισσότερο από κάθε άλλον «πράσινο» στα φιλικά προετοιμασίας ΠΗΓΗ: Eurokinissi

Στο κέντρο της άμυνας ο τεχνικός του Παναθηναϊκού χρησιμοποίησε τέσσερα διαφορετικά κεντρικά αμυντικά δίδυμα. Από τρεις φορές έπαιξαν μαζί οι Έρικ Πάλμερ-Μπράουν και Αχμέντ Τουμπά και οι Τιν ΓεντβάιΊνγκι Ίνγκασον κι από δύο φορές οι Πάλμερ-Μπράουν-Ίνγκασον και Γεντβάι-Τουμπά.

Ο Πάλμερ-Μπράουν, που έκανε μία εξαιρετική προετοιμασία, συμμετέχοντας για πρώτη φορά σε καλοκαιρινό «χτίσιμο» της ομάδας (το 2023 αποκτήθηκε αργά και πέρσι ήταν σε διαδικασία αποκατάστασης), μέτρησε συνολικά 252 λεπτά, όσα είχε κι ο Τουμπά, ενώ οι Γεντβάι και Ίνγκασον «έγραψαν» από 228’. Ο Αμερικανός δείχνει πως είναι σε πολύ καλή κατάσταση, έχοντας το πιο πλήρες «πακέτο» απ’ όλους τους στόπερ του Παναθηναϊκού και δύσκολα δεν θα είναι στο βασικό σχήμα του αγώνα στο Ibrox. Κι από εκεί και πέρα, θα γίνει... μάχη ανάμεσα σε Ίνγκασον και Τουμπά. Το γεγονός πάντως πως ο Τουμπά ήταν ξανά βασικός μαζί με τον Αμερικανό στο τελευταίο φιλικό, «δείχνει» πως η θέση ακόμα «παίζεται», αν κι ο Ίνγκασον έχει ένα πολύ απαραίτητο ηγετικό προφίλ στο γήπεδο.

Ο Έρικ Πάλμερ-Μπράουν - ΠΗΓΗ: Eurokinissi
Ο Έρικ Πάλμερ-Μπράουν - ΠΗΓΗ: Eurokinissi

Ο Τσιριβέγια και το προβάδισμα Μαξίμοβιτς

Στη μεσαία γραμμή, ο νεοαποκτηθείς Πέδρο Τσιριβέγια έπαιξε στα 4 απ’ τα 5 ματς χάνοντας λόγω μικροενοχλήσεων το φιλικό με τη Σάλκε και κατέγραψε 226 λεπτά. Γι’ αυτό επί της ουσίας κι ο Σιώπης ήταν πιο ψηλά σε χρόνο συμμετοχής, παίζοντας βεβαίως δίδυμο με όλους τους άλλους κεντρικούς χαφ του Παναθηναϊκού. Από εκεί και πέρα η παρουσία του Νεμάνια Μαξίμοβιτς σε βασικό ρόλο στα 4 απ’ τα 5 φιλικά (τέταρτος σε χρόνο συμμετοχής με 273’), δείχνει πως έχει ένα προβάδισμα -και λόγω σωματοδομής για τις στατικές φάσεις, αλλά και ικανότητας στο pressing ψηλά- για να ξεκινήσει στη Γλασκώβη.

Ο Πέδρο Τσιριβέγια - ΠΗΓΗ: Eurokinissi
Ο Πέδρο Τσιριβέγια - ΠΗΓΗ: Eurokinissi

Η εικόνα του Άνταμ Τσέριν, ωστόσο, στο τελευταίο φιλικό με τη Βέστερλο και το πόσο καλά «κούμπωσε» με τον Τσιριβέγια στον άξονα, έχει βάλει σε... σκέψεις τον 55χρονο τεχνικό. Ο Σλοβένος μέσος έχασε τα τρία πρώτα φιλικά λόγω του μικροτραυματισμού του στη γάμπα, όμως έχει επανέλθει καλά και θα διεκδικήσει ως την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή του στην ενδεκάδα.

Η «μάχη» ανάμεσα σε Τζούριτσιτς-Πελίστρι

Στους εξτρέμ ο Ματέους Τετέ έχει τον πρώτο λόγο για το δεξί «φτερό», ενώ στ’ αριστερά γίνεται η μεγαλύτερη... μάχη ανάμεσα σε Φίλιπ Τζούριτσιτς και Φακούντο Πελίστρι, που έπαιξαν σχεδόν τον ίδιο χρόνο στα φιλικά (249’ και 245’ αντίστοιχα), με τον Ουρουγουανό να αγωνίζεται βεβαίως με μοιρασμένο χρόνο και στις δύο πτέρυγες.

Στην κορυφή της επίθεσης, ο Φώτης Ιωαννίδης ήταν χαμηλά σε λεπτά συμμετοχής (153’) λόγω της ίωσης που τον ταλαιπώρησε, όμως εξακολουθεί να έχει το προβάδισμα για τη φανέλα του βασικού, με τον Κάρολ Σφιντέρσκι (236’) να κάνει μία πολύ καλή προετοιμασία και να έχει κεντρικό ρόλο στο πλάνο του Βιτόρια.

ΠΗΓΗ: ΙΝΤΙΜΕ
ΠΗΓΗ: ΙΝΤΙΜΕ

Σε ότι αφορά τέλος, τους «μικρούς» ο Αντριάνο Μπρέγκου επιβεβαίωσε και στο τελευταίο φιλικό με τη Βέστερλο (όπου σημείωσε και το τρίτο «πράσινο» γκολ) πως είναι ο πιο «έτοιμος» απ’ τους νεαρούς επαγγελματίες του Παναθηναϊκού. Έπαιξε και στα 5 ματς (μία συμμετοχή ως βασικός) με 191 λεπτά συμμετοχής κι έδειξε πως αποκτά σιγά-σιγά ξεκάθαρο ρόλο στο rotation...

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗΝ «ΠΡΑΣΙΝΗ» ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

ΠΑΙΚΤΗΣ
ΜΑΤΣ
ΒΑΣ.
ΑΛΛ.
ΛΕΠΤΑ
Βαγιαννίδης
5
4
1
315’
Κυριακόπουλος
5
4
1
310’
Ντραγκόφσκι
5
5
-
305’
Μαξίμοβιτς
5
4
1
273’
Μπακασέτας
5
4
1
270’
Σιώπης
5
1
4
258’
Τετέ
5
3
2
255’
Πάλμερ-Μπράουν
5
3
2
252’
Τουμπά
5
3
2
252’
Τζούριτσιτς
5
4
1
249’
Πελίστρι
5
3
2
245’
Σφιντέρσκι
5
2
3
236’
Ίνγκασον
5
2
3
228’
Γεντβάι
5
2
3
228’
Τσιριβέγια
4
3
1
226’
Μπρέγκου
5
1
4
191’
Μαντσίνι
5
-
5
154’
Κώτσιρας
5
1
4
166’
Ιωαννίδης
4
2
2
153’
Μλαντένοβιτς
3
1
2
148’
Λοντίγκιν
3
-
3
135’
Γερεμέγεφ
3
1
2
90’
Νίκας
2
-
2
89’
Τσέριν
2
1
1
83’
Μπόκος
3
-
3
59’
Λημνιός
2
-
2
43’
Κυριόπουλος
2
-
2
32’
Καρακασίδης
1
-
1
30’
Σταμέλλος
1
-
1
10’

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ