Από αναπληρωματικός σε πρωταγωνιστής: Ο Τερ Στέγκεν επιστρέφει, αλλά μήπως αξίζει να μείνει ο Σέζνι;

Ο αρχηγός της Μπαρτσελόνα έχει επιστρέψει στις προπονήσεις και λογικά σύντομα θα τον δούμε ξανά κάτω από τα δοκάρια. Όμως τι σημαίνει αυτό για τον Σέζνι; Ποιος αξίζει περισσότερο τη θέση του βασικού;
Πηγή: Getty Images
Πηγή: Getty Images

Οι φόβοι πως ο Τερ Στέγκεν θα μείνει εκτός μέχρι το τέλος της χρονιάς εξαλήφθηκαν, μιας και έχει ξεκινήσει κανονικά τις προπονήσεις. Η κατάστασή του φαίνεται ικανοποιητικά καλή, κάτι το οποίο θέτει σε κίνδυνο τη θέση του Σέζνι ως βασικού στην ομάδα. Ένα debate που λογικό είναι να προβληματίζει τον Φλικ.

Από την μία ο αρχηγός των «μπλαουγκράνα» και βασικός πυλώνας της ομάδας για πολλά χρόνια. Ο Γερμανός goalkeeper αποτελεί διαχρονική αξία και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα το παιχνίδι των Καταλανών. Από την άλλη ο Πολωνός τερματοφύλακας, τον αντικατέστησε την πιο κρίσιμη στιγμή και αν εξαιρέσουμε δυο-τρεις επιπολαιότητες, έχει βγάλει την ομάδα ασπροπρόσωπη. Θα μπορούσαμε να μιλάμε τώρα και για τον Ινιάκι Πένια, γέννημα θρέμα της La Masia, όμως η τεταμένη σχέση του με τον Φλικ τον αφήνει εκτός συζήτησης.

Πριν μπλέξουμε με στατιστικά και αριθμούς, ας δούμε λίγο την ανθρώπινη πλευρά και των δύο. Τα στοιχεία εκείνα του χαρακτήρα τους που τους κάνουν να ξεχωρίζουν και αποτελούν το βασικό συστατικό ενός όμορφου κλίματος στην ομάδα.

Ένας αληθινός ηγέτης

Δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή για τον ρόλο του αρχηγού από τον Τερ Στέγκεν. Η εμπειρία του σε συνδυασμό με την πειθαρχία του τον κατατάσσουν πρώτο στη λίστα για αυτήν την τόσο σημαντική και γεμάτη ευθύνες θέση. Άλλωστε, αν δεν γνωρίζει ένας Γερμανός από πειθαρχία, τότε ποιος;

Έχει φάει τον σύλλογο με το κουτάλι, γνωρίζει πως λειτουργεί το καθετί και πως να αντιδράσει σε οποιαδήποτε κατάσταση κληθεί να αντιμετωπίσει. Εμπνέει εμπιστοσύνη στους συμπαίκτες του και η σχεδόν πατρική φιγούρα που παρουσιάζει δημιουργεί στην υπόλοιπη ομάδα μια άνεση όταν βρίσκονται γύρω του.

Οι παίκτες της Μπαρτσελόνα ξέρουν πως όταν χρειαστούν μια συμβουλή ή έναν άνθρωπο να στηριχθούν πάνω του, τότε αυτός δεν είναι άλλος από τον Γερμανό τερματοφύλακα. Ένας αρχηγός δεν χαρακτηρίζεται από αλλαζονεία, αυταρχισμό, επιπολαιότητα και υπεροψία. Ένας σωστός ηγέτης δεν έχει ακολούθους. Ένας σωστός ηγέτης αποτελεί ισάξιο μέρος της ομάδας και προσφέρει την βοήθεια και την καθοδήγησή του άνευ όρων. Και αυτό ακριβώς κάνει ο Τερ Στέγκεν.

Αίσθηση προκάλεσε το πρόσφατο συμβάν με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τον Ραφίνια. Και μιλάμε συγκεκριμένα για το εν λόγω περιστατικό, αφού πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν πως ο δυναμισμός και το πάθος του Βραζιλιάνου διεθνή τον αναδυκνείουν σε ιδανικό αρχηγό. Ας θυμηθούμε τι ακριβώς συνέβη.

Στις 5 Απριλίου η Μπαρτσελόνα υποδέχθηκε την Μπέτις σε ένα ματς το οποίο έληξε ισόπαλο. Η διαιτησία φαίνεται να πήρε μερικές αμφιλεγόμενες αποφάσεις, οι οποίες προκάλεσαν την οργή του Ραφίνια. Πιο συγκεκριμένα, ξέσπασε κατά του διαιτητή επειδή σφύριξε τη λήξη του αγώνα πριν εκτελεστεί το κόρνερ το οποίο κέρδισαν οι Καταλανοί. Ο Λεβαντόφσκι και ο Φλικ προσπάθησαν να τον ηρεμήσουν με τον Γερμανό τεχνικό μάλιστα, να προσπαθεί να τον αγκαλιάσει και εκείνον να τον αποφεύγει.

Καθώς αποχωρούσε απο τον αγωνιστικό χώρο συνέχισε να διαπληκτίζεται με έναν εκ των διαιτητών, αποκαλώντας τον αγενή και φωνάζοντάς του «Μη μου λες εμένα να σκάσω». Ο Τερ Στέγκεν σε μια προσπάθειά του να τον προστατεύσει από τυχόν μπελάδες πήγε να τον «μαζέψει», με τον συμπαίκτη του να τον σπρώχνει με δύναμη. Γνωρίζοντας φυσικά, πως ο Γερμανός κίπερ ανάρρωνε ακόμη από τον τραυματισμό του.

Η κίνησή του χαρακτηρίζεται ως επιπόλαιη, ασεβής και από απουσία ψυχραιμίας και κριτικής σκέψης. Πώς θα μπορούσε ένας τέτοιος άνθρωπος λοιπόν, να θεωρηθεί άξιος για την θέση του αρχηγού; Ξέρετε τι είναι εκείνο που έκανε τον Τερ Στέγκεν να ξεχωρίζει από αυτό το συμβάν; Το γεγονός ότι δεν εκνευρίστηκε από την κίνηση του Ραφίνια. Αντιθέτως, επέμεινε, στάθηκε δίπλα του και προσπάθησε να τον ηρεμήσει. Αυτό από μόνο του λέει πολλά!

Η ψυχή της παρέας

Το εντελώς άλλο άκρο αποτελεί ο Σέζνι. Ένας άνθρωπος γεμάτος ζωή, «πειραχτήρι», με μια παιδικότητα και πάντα διάθεση για χιούμορ. Στη δική του περίπτωση δεν τίθεται θέμα αρχηγίας, όμως αποτελεί μια περίπτωση που βοηθάει εξίσου τους συμπαίκτες του. Απλώς με έναν αρκετά διαφορετικό τρόπο.

Είναι εκείνος ο οποίος θα σε κάνει να χαλαρώσεις (τόσο όσο), να δεις τη καθημερινότητα λίγο πιο ευχάριστα και να μην την παίρνεις τόσο σοβαρά. Εμψυχώνει και παράλληλα καθησυχάζει την ομάδα του πως όλα θα πάνε καλά την ωρα του αγώνα. Απλά θέλει ψυχραιμία και όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος. Αν αναλογιστούμε την πίεση στην οποία υποβάλλονται οι ποδοσφαιριστές πλέον, με το υπερφορτομένο πρόγραμμά τους και την έλλειψη ξεκούρασης, τότε χρειάζονται μια τέτοια παρουσία γύρω τους.

Δεν είναι ένας τυπικός αθλητής. Είναι εθισμένος στο τσιγάρο και η χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα πράγματα μπορεί να εκληφθεί από πολλούς ως αδιαφορία. Δεν αποτελεί το κλασικό πρότυπο, το οποίο θα ήθελες να ακολουθήσουν τα παιδιά σου απαραίτητα. Αυτή η ικανότητητά του όμως, να μην τον ενδιαφέρει τι λέει ο κόσμος για εκείνον και να ορίζει ο ίδιος πως θα ζήσει τη ζωή του δεν μπορεί παρά να προκαλέσει τον θαυμασμό και την εκτίμηση σου προς το πρόσωπό του.

Δίνει μια νότα φρεσκάδας και οξυγόνου στην ομάδα, παρά την ηλικία του. Η χαρά και η ανεμελειά τον ακολουθούν και είναι άκρως μεταδοτικές. Όταν το στρες ενός παιχνιδιού μπορεί να θολώσει τη σκέψη σου και την απόδοσή σου, τότε ο Σέζνι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να διατηρήσει τις ισορροπίες.

Οι αριθμοί δίνουν πάντα (;) την απάντηση

Η στατιστική είναι ένα πολύτιμο εργαλείο μέτρησης επιδόσεων και ικανοτήτων. Σε μεγάλο βαθμό δείχνει την ποιότητα ενός αθλητή, όμως άλλοι εξωγενείς παράγοντες, οι οποίοι δεν μπορούν να μετρηθούν μαθηματικά και λαμβάνουν χώρα σε ένα ματς, επηρεάζουν εξίσου σημαντικά την εικόνα του.

Ο Τερ Στέγκεν βρίσκεται στη Μπαρτσελόνα από το 2014 και η αλήθεια είναι πως οι τραυματισμοί από τότε τον ταλαιπωρούν. Με κάποιο τρόπο, όμως, πάντα επέστρεφε στην ενεργό δράση έτοιμος να αναλάβει εκ νέου τα καθήκοντά του.

Με σκληρή δουλειά, προσήλωση στον στόχο και όρεξη να μπει ξανά στον αγωνιστικό χώρο, ξεπερνούσε τα προβλήματά του και αγωνιζόταν σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Αυτή η προσαρμοστικότητά του τον κατατάσσει πρώτο στην λίστα των υποψηφίων.

Μέχρι και σήμερα μετράει 128 clean sheets, γεγονός που τον τοποθετεί στην 11η θέση των τερματοφυλάκων με τα περισσότερα clean sheets στη La Liga. Τη φετινή σεζόν είναι λίγο άδικο να τεθεί θέμα σύγκρισης επιδόσεων, αφού από τον Σεπτέμβρη (εδώ και 7 μήνες δηλαδή) έχει μείνει εκτός λόγω τραυματισμού στο γόνατο.

Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί πως σε 6 ματς στο πρωτάθλημα φέτος δέχθηκε 5 γκολ, διατηρώντας μόλις μια φορά καθαρή την εστία του. Αυτό σημαίνει πως όσες φορές βρέθηκε κάτω από τα δοκάρια, η ομάδα δεχόταν γκολ κάθε 99 λεπτά, ενώ το ποσοστό πετυχημένων επεμβάσεων ήταν 68.75%.

Μια από τις καλύτερες σεζόν που διύνησε ήταν το 2022/23, τότε που οι «μπλαουγκράνα» υπό την καθοδήγηση του Τσάβι πέρασαν από 40 κύμματα. Ο Γερμανός goalkeeper ήταν ο μόνος που μπορούσε να τους κρατήσει ζωντανούς.

Σε 38 ματς δέχθηκε μόλις 16 γκολ, καταφέρνοντας να σημειώσει 26 clean sheets. Δηλαδή, δεχόταν γκολ κάθε 209 λεπτά, ενώ το ποσοστό πετυχημένων διασώσεων άγγιξε το 82.35%.

Ο Σέζνι τώρα, αν και γνωστός στο είδος του, έχοντας περάσει από Άρσεναλ, Ρόμα και Γιουβέντους, δεν τον ακολουθεί κάποιο σημαντικό ρεκόρ στην καριέρα του. Δεν βρίσκεται καν στο Top 25 των τερματοφυλάκων με τα περισσότερα clean sheets σε Premier League και Serie A αντίστοιχα.

Στη Βαρκελώνη ήρθε ως προσωρινός αντικαταστάτης του Τερ Στέγκεν και κάπως έδεσε. Βρήκε τον εαυτό του. Αν και πρώτη επιλογή του Φλικ αποτέλεσε ο Ινιάκι Πένια, μια μεταξύ τους ένταση, έδωσε χώρο στον Πολωνό κίπερ να δείξει την αξία του και να κερδίσει μόνιμη θέση βασικού μέχρι και σήμερα.

Όσον αφορά τα στατιστικά του φέτος στο πρωτάθλημα, σε 13 ματς δέχθηκε 9 γκολ, διατηρώντας 7 clean sheets. Με εκείνον στην εστία η Μπαρτσελόνα δεχόταν γκολ κάθε 130 λεπτά, ενώ σώζοντας 18 από τα 27 σουτ που δέχθηκε, σημείωσε ποσοστό επιτυχημένων επεμβάσεων 66.67%.

Βλέπουμε λοιπόν, πως βάσει αριθμών οι επιδόσεις τους δεν διαφέρουν και πολύ. Επίσης και οι δύο είναι πολύ καλοί με τα πόδια και δεν φοβούνται να απομακρυνθούν από την εστία τους, όταν η ομάδα χρειάζεται βοήθεια και η άμυνα βρίσκεται σε κατάσταση αδράνειας. Από εκεί και έπειτα είναι θέμα λαθών. Και από αυτά ο Πολωνός ξέρει καλά.

Μπορεί στο πρωτάθλημα να μην έχει σημειώσει κάποιο ακραίο λάθος, όμως στο Champions League έχει «χαρίσει» δύο πέναλτι. Το ένα κόντρα στη Μπενφίκα με φάουλ πάνω στον Ακτούρκογλου και το άλλο κόντρα στη Νόρτμουντ όταν «γκρέμισε» τον Γκρος.

Τον περικλύει μια αύρα ριψοκινδυνότητας, το οποίο μπορεί να αποβεί μοιραίο για τους Καταλανούς. Παρόλα αυτά, αρκετές είναι οι φορές που έχει δείξει περισσότερη αποφασιστηκότητα από τον Τερ Στέγκεν. Και ας μην ξεχνάμε πως δεν είναι λίγες οι φορές που το ρίσκο επιβραβεύεται. Έπειτα, δεν μπορούμε απλά να προσπεράσουμε τους ηρωισμούς του στον τελικό του Copa del Rey. Είναι εκείνος που κράτησε την ομάδα «ζωντανή» σε πολύ κρίσιμες στιγμές και βγήκε μπροστά όποτε χρειάστηκαν οι συμπαίκτες του την βοήθειά του. Και το κάνει συχνά...

Το να προσπαθείς να προστατεύεις την εστία σου χωρίς να «ξανοίγεσαι» πολύ, μπορεί να αποτελέσει λάθος από μόνο του. Και οι δυο προσεγγίσεις είναι σωστές. Είναι στο χέρι και στα γρήγορα αντανακλαστικά του εκάστοτε τερματοφύλακα να κρίνει πως πρέπει να διαχειριστεί μια κατάσταση, αναλόγως πάντα των συνθηκών.

Και οι δύο είναι ικανοί, αναγνωρισμένοι, αγαπούν αυτό που κάνουν και δίνουν το 100%. Η απόφαση για τον Φλικ θα είναι δύσκολη, αφού ο αγωνιστικός χρόνος σωστό θα ήταν να μοιραστεί ισάξια. Τι θα προτιμήσει ο Γερμανός τεχνικός; Την πείρα και την διαχρονική αξία; Ή μήπως κάτι καινούργιο, «φλογερό» και λίγο πιο exciting; Από τη στιγμή που οι αριθμοί δεν ξεχωρίζουν κάποιον περισσότερο έναντι του άλλου, τότε θα πρέπει να ακούσει την διαίσθησή του. Το μόνο σίγουρο πως και οι δύο αξίζουν τη θέση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ