Formula 1 Grand Prix Μαϊάμι: Μαγεία McLaren, που έφερε ερωτηματικά

Ένα τέλειο Σαββατοκύριακο για τη McLaren στο Μαϊάμι, που έβαλε σε σκέψεις τις ομάδες. Που κρύβεται και πόσο νόμιμο είναι το μυστικό τους;
Πηγή: F1
Πηγή: F1

Σε ένα από τα πιο στρατηγικά Grand Prix της σεζόν, η McLaren απέδειξε πως δεν αρκεί να έχεις ένα γρήγορο μονοθέσιο – πρέπει να ξέρεις και πώς να το χρησιμοποιήσεις.

Το Μαϊάμι έγινε η σκηνή απόλυτης κυριαρχίας για την ομάδα του Woking, με τον Oscar Piastri να γράφει ιστορία και τη McLaren να επιδεικνύει τόσο στρατηγική ευφυΐα όσο και τεχνική ανωτερότητα.

Διπλός θρίαμβος για McLaren – και ιστορία από τον Piastri

Η McLaren απέσπασε το μέγιστο των 58 βαθμών το τριήμερο, κατακτώντας την 1η και 2η θέση τόσο στο Sprint όσο και στον κυρίως αγώνα. Ο Lando Norris νίκησε στο Sprint, αλλά την Κυριακή ήταν η σειρά του Oscar Piastri να πάρει την 4η φετινή και 6η συνολικά νίκη του. Ήταν η τρίτη συνεχόμενη νίκη του Αυστραλού και το 51ο 1-2 στην ιστορία της McLaren, κάτι που τους φέρνει πιο κοντά στις Mercedes (60).

Ο Piastri ξεπέρασε σε νίκες τον Norris και έγινε ο πρώτος οδηγός της McLaren από την εποχή του Häkkinen (1998) που πετυχαίνει τρεις συνεχόμενες πρωτιές. Μαζί τους papaya boys ανέβηκε στο podium ο George Russell με τη Mercedes, κατακτώντας την τέταρτη του φετινή παρουσία στο top-3. Αντίθετα, ο Max Verstappen, αν και ξεκίνησε από την pole για 43η φορά στην καριέρα του, δεν κατάφερ ε να μετατρέψει το προβάδισμα σε νίκη.

Όταν η στρατηγική κάνει τη διαφορά

Ο αγώνας χαρακτηρίστηκε από δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στη στρατηγική ελαστικών. 13 οδηγοί επέλεξαν τη μεσαία γόμα (C4) για την εκκίνηση, ποντάροντας στην ταχύτητα, ενώ 7 ξεκίνησαν με σκληρή γόμα (C3), στοχεύοντας σε λιγότερη φθορά και πιθανή παρέμβαση του αυτοκινήτου ασφαλείας. Η απειλή βροχής παρέμεινε υπαρκτή σε όλη τη διάρκεια, αλλά τελικά δεν επηρέασε τον αγώνα.

Το Virtual Safety Car ήρθε την κατάλληλη στιγμή για τους πρωτοπόρους, διευκολύνοντας την αλλαγή σε σκληρή γόμα χωρίς σημαντική απώλεια χρόνου. Η περιορισμένη φθορά (λόγω καλής διαχείρισης των ελαστικών ειδικά στη μεσαία γόμα) βοήθησε τους πρώτους (Norris, Piastri) αλλά και τους Leclerc και Hamilton να επεκτείνουν το stint τους μέχρι και 29 γύρους.

Ο αγώνας είχε μία μόνο αλλαγή ελαστικών για σχεδόν όλους, ενώ οι Hulkenberg και Stroll διήνυσαν 36 γύρους με τα ίδια σκληρά ελαστικά. Ήταν ένας σπάνια "καθαρός" αγώνας στρατηγικής, σε πλήρη αντίθεση με πιο απρόβλεπτες πίστες όπως η Suzuka.

Τεχνικά πλεονεκτήματα: Η McLaren και οι άλλοι

Πίσω από την αγωνιστική επιτυχία της McLaren κρύβεται και η τεχνολογική ανωτερότητα του MCL39.

f1-pirelli-gp-miami-2025-review-1.jpg

Σε αργές στροφές, όπως το τεχνικό κομμάτι μεταξύ των στροφών 11–17, η McLaren υπερίσχυσε λόγω καλύτερης μηχανικής πρόσφυσης, θερμικής διαχείρισης των ελαστικών και ισορροπίας στο πίσω μέρος. Η Ferrari δεν μπορούσε να ακολουθήσει: έχανε σχεδόν 0,6 δευτερόλεπτα ανά γύρο σε αυτά τα σημεία, ενώ ο Verstappen (Red Bull) περίπου 0,3. Η ανάρτηση της McLaren επέτρεψε μεγαλύτερο ύψος από το έδαφος, χωρίς απώλεια αεροδυναμικής απόδοσης, και τα ελαστικά της διατηρούσαν τη θερμοκρασία τους ιδανικά, κάτι που επέτρεψε στους οδηγούς της να πιέζουν σταθερά χωρίς να τα υπερθερμαίνουν .

f1-pirelli-gp-miami-2025-review-3.jpg

Αν και η Red Bull παραμένει ισχυρή στις πίστες με γρήγορες στροφές, η ευελιξία της McLaren σε διαφορετικά είδη διαδρομών τη φέρνει σε πλεονεκτική θέση. Οι προβλέψεις για τις επόμενες πίστες (όπως η Ίμολα) δείχνουν μικρότερες διαφορές, αλλά η McLaren δείχνει έτοιμη να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία.

Πηγή: Flash.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ