Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εναντίον Τότεναμ στον πιο... ανορθόδοξο ευρωπαϊκό τελικό της ιστορίας

Μάντσεστερ Γιουνάινεντ και Τότεναμ, κατάφεραν να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο στο δρόμο τους και να βρεθούν στον τελικό του Europa League, με φόντο τη δεύτερη σημαντικότερη ευρωπαϊκή κούπα, αλλά και μια θέση στα... αστέρια, εν όψει της νέας σεζόν, στον πρώτο αγγλικό εμφύλιο σε τελικό, έπειτα απ' το 2021.
Οι δύο ομάδες διανύουν ίσως τη χειρότερη σεζόν, σε εγχώριο επίπεδο, στη σύγχρονη ιστορία τους, με τους «κόκκινους διαβόλους» να βρίσκονται στην 15η θέση και τους «πετεινούς» στην 16η, στην Premier League.
Η έλευση του Αμορίμ που έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα και η «χειρότερη ομάδα στην ιστορία του συλλόγου»
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έπειτα από δύο χρόνια και... λίγους μήνες, αποφάσισε να απολύσει τον Έρικ Τεν Χαγκ, ο οποίος δεν κατάφερε να φέρει την ομάδα στο επίπεδο που επιθυμούσαν κόσμος και διοίκηση. Δεν μπόρεσε να κάνει τους «κόκκινους διαβόλους» ανταγωνιστικούς σε Premier League και Ευρώπη, με τον απολογισμό του να είναι ένα EFL Cup και ένα FA Cup.
Διακαής πόθος της διοίκησης ήταν ο Ρούμπεν Αμορίμ, ο οποίος έκανε... θραύση στην Πορτογαλία με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας και ο ανερχόμενος τεχνικός ήταν η επιλογή για την αντικατάσταση του Τεν Χαγκ. Παρ' ότι ήρθε με πολλές περγαμηνές, ο Αμορίμ με κάποιο τρόπο κατάφερε να κάνει τη Γιουνάιτεντ ακόμα χειρότερη, με αδιανόητα σερί χωρίς νίκη και αποκλεισμούς από τα δύο Κύπελλα.
Έφτασε μάλιστα και σε σημείο να μιλήσει υποτιμητικά για την ομάδα του, όταν έπειτα από μια ήττα με 3-1 στο «Ολντ Τράφορντ» απ' τη Μπράιτον στις 19 Γενάρη, είχε δηλώσει «Αυτή η ομάδα είναι πιθανότατα η χειρότερη στην ιστορία του συλλόγου».
Μέσα σε όλη την αρνητικότητα, με το κλαμπ να βιώνει την πιο εφιαλτική σεζόν, τουλάχιστον στα χρόνια της Premier League, υπήρχε ως αποκούμπι, το Europa League. Εκεί η ομάδα του Αμορίμ είχε άλλη εικόνα, τερμάτισε τρίτη στη League Phase και προκρίθηκε απευθείας στους «16».
Εκεί απέκλεισε σχετικά εύκολα τη Σοσιεδάδ και έπειτα αντιμετώπισε τη Λιόν στα προημιτελικά. Η ιστορία του εν λόγω ζευγαρώματος, ήταν τελείως διαφορετική. Μετά το 2-2 στη Γαλλία, οι δύο ομάδες έπαιξαν την πρόκριση στο «Ολντ Τράφορντ», σε ένα παιχνίδι που θα μείνει αξέχαστο. Η Γιουνάιτεντ είχε την πρόκριση στο... τσεπάκι της, προηγούμενη 2-0 στο 70', ωστόσο δύο γκολ της Λιόν σε διάστημα επτά λεπτών, έστειλαν την αναμέτρηση στην παράταση. Εκεί οι φιλοξενούμενοι πέτυχαν άλλα δύο τέρματα και σχεδόν είχαν... τσεκάρει το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Europa League.
Τότε όμως, σε μία... σπάνια συνθήκη στην μετά Σερ Άλεξ Φέργκιουσον εποχή, έκανε την εμφάνιση της η μαγεία του «Ολντ Τράφορντ». Ο Μπρούνο Φερνάντες μείωσε στο 114', ο Μέινου ισοφάρισε στο 120' και ενώ όλα έδειχναν ότι η πρόκριση θα κριθεί στη διαδικασία των πέναλτι, ο Χάρι Μαγκουάιρ πέτυχε το «χρυσό» γκολ στο 121' για τη Γιουνάιτεντ και διαμόρφωσε το τελικό 5-4 που έδωσε στους «κόκκινους διαβόλους» το εισιτήριο για τα ημιτελικά, σε μία απ' τις πιο ασύλληπτες ανατροπές στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.
Με την ψυχολογία στα ύψη, η ομάδα του Ρούμπεν Αμορίμ απέκλεισε απροσδόκητα εύκολα τη Μπιλμπάο στα ημιτελικά και θα βρεθεί στον τελικό, με στόχο να κατακτήσει το τρόπαιο, σώζοντας έτσι μια εφιαλτική χρονιά και κυρίως, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή της στο Champions League της νέας σεζόν.
Η πτωτική πορεία της Τότεναμ του Ποστέκογλου και το... άστρο της δεύτερης σεζόν του Αυστραλού τεχνικού
Η Τότεναμ απ' τον χαμένο τελικό του Champions League του 2019, απέναντι στη Λίβερπουλ, δεν είχε καταφέρει να διεκδικήσει άλλον τίτλο με αξιώσεις. Έπειτα από μια σειρά ετών που διεκδικούσε το πρωτάθλημα ή έστω είχε κλειδωμένη την τετράδα, υπήρχε ραγδαία πτώση στην απόδοση της και τα τελευταία χρόνια κατάφερε μόλις μία φορά να προκριθεί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως, ήταν και είναι ακόμη, η απουσία απ' τους τίτλους. Η τελευταία φορά που τα «σπιρούνια» κατέκτησαν τρόπαιο ήταν το 2008, όταν πήραν το Λιγκ Καπ.
Έτσι λοιπόν το καλοκαίρι του 2023, έφεραν στο Βόρειο Λονδίνο, τον Άγγελο Ποστέκογλου, έναν προπονητή με αρκετούς τίτλους στην καριέρα του σε Αυστραλία και Σέλτικ. Φυσικά η Premier League δεν συγκρίνεται σε επίπεδο δυσκολίας και ανταγωνισμού, ωστόσο οι «σπερς» θεώρησαν ότι η αύρα και η εμπειρία του, θα ήταν αρκετές για να τους οδηγήσουν σε κατάκτηση τροπαίων.
Η αλήθεια είναι ότι το ξεκίνημα του στην Τότεναμ ήταν εξαιρετικό, με τα «σπιρούνια» να βρίσκονται στην κορυφή της βαθμολογίας μέχρι το Νοέμβριο του 2023, ωστόσο αρκετοί τραυματισμοί κομβικών παικτών, αλλά και το ντεφορμάρισμα άλλων, οδήγησε την ομάδα σε κατακόρυφη πτώση, χάνοντας ακόμα και την 4άδα, τερματίζοντας πέμπτη.
Φέτος τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα, με την ομάδα του Βόρειου Λονδίνου να έχει ξανά προβλήματα με πολλαπλούς τραυματίες και - κυρίως - άμυνα επιπέδου Championship. Ίσως στο πιο ανορθόδοξο στατιστικό της φετινής Premier League, η Τότεναμ είναι πέμπτη σε γκολ με 63, μόλις τέσσερα πίσω απ΄ τη δεύτερη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά είναι 16η στη βαθμολογία! Αυτό οφείλεται κυρίως στην πολύ κακή της άμυνα, με 57 γκολ παθητικό, έχοντας την έκτη χειρότερη επίδοση στην κατηγορία.
Όπως και η Γιουνάιτεντ όμως, έτσι και η Τότεναμ έδειξε άλλο πρόσωπο στο Europa League, τερματίζοντας στην τέταρτη θέση της League Phase. Στους «16» απέκλεισε δύσκολα την Άλκμααρ, νικώντας 3-1 στη ρεβάνς του Λονδίνου, έπειτα απ' την ήττα με 1-0 στην Ολλανδία. Στα προημιτελικά έκαμψε την αντίσταση της Άιντραχτ με πρόκριση στη Φρανκφούρτη έπειτα από την ισοπαλία στην Αγγλία, ενώ η πιο εύκολη πρόκριση για τα «σπιρούνια» ήρθε στα ημιτελικά, απέναντι στη Μπόντο Γκλιμτ, την οποία νίκησε δύο φορές και έκλεισε εισιτήριο για τον τελικό.
Εκεί, οι «πετεινοί» ελπίζουν να επιβεβαιωθεί ο... κανόνας του Ποστέκογλου, ο οποίος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στην αρχή της σεζόν: «Πάντα κερδίζω κάτι στη δεύτερη μου χρονιά».
Το παράδοξο του φετινού τελικού του Europa League
Στο παρελθόν, έχει ξανασυμβεί μία ομάδα που δεν διανύει και την καλύτερη της χρονιάς εντός συνόρων να φτάσει σε ευρωπαϊκό τελικό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Εσπανιόλ του 1988, η οποία ήταν 15η στην Ισπανία, η Φιορεντίνα του 1990, που βρισκόταν στην 12 θέση της Serie A. Η Μπορντό του 1996 που ήταν 16η στη Γαλλία είναι η πιο ακραία περίπτωση, ενώ η Σάλκε του 1997 κατέκτησε το Europa League, ενώ τερμάτισε 12η στη Γερμανία.
Πιο σύγχρονες και γνωστές περιπτώσεις, είναι η Φούλαμ του 2010, που βρέθηκε 12η στην Premier League και φυσικά, η προπέρσινη Σεβίλλη, η οποία αν και 12η στη La Liga, κατέκτησε το... αγαπημένο της τρόπαιο. Την ίδια σεζόν μάλιστα, η Γουέστ Χαμ πανηγύρισε το Conference League, τερματίζοντας 14η στην Premier.
Φέτος, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία, που δύο ομάδες με τόσο χαμηλή θέση στη βαθμολογία του εγχώριου πρωταθλήματος τους, θα βρεθούν σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Σε όλες τις προαναφερθείσες περιπτώσεις, μόνο ένας εκ των δύο φιναλίστ, είχε κακή εγχώρια σεζόν, ενώ στην προκειμένη περίπτωση Γιουνάιτεντ και Τότεναμ... περπατάνε παράλληλα.
Αμφότερες επιδιώκουν την κατάκτηση του Europa League, που θα διασκεδάσει τις εντυπώσεις σε μία χρονιά που άπαντες θέλουν να ξεχάσουν και παράλληλα θα φέρει συμμετοχή στο Champions League της νέας σεζόν, παρέα με έναν... πακτωλό χρημάτων, αλλά και ισχυρό έξτρα κίνητρο για τους μεταγραφικούς τους στόχους, να υπογράψουν σε εκείνους.
Η Αγγλία τη νέα σεζόν θα έχει έξι ομάδες στο Champions League, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία και το γεγονός ότι ο 15ος και ο 16ος στην Premier League, ακόμα και να πρόκειται για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Τότεναμ αναμετρώνται σε ευρωπαϊκό τελικό, είναι η απόδειξη ότι πρόκειται για το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου...