H διαδρομή προς την κορυφή περνά από την Μπρομαποϊκάρνα - Η ακαδημία της Σουηδίας που «γεννά» αστέρια

Άγνωστη στο ευρύ κοινό, γνωστή στον κόσμο των σκάουτερ. Ποια είναι η Μπρομαποϊκάρνα των Γιόκερες, Κουλουσέφσκι και Μπέργκβαλ;
Πηγή:΅ Nils Petter Nilsson / Getty Images / Ideal Images
Πηγή:΅ Nils Petter Nilsson / Getty Images / Ideal Images

Ο Βίκτορ Γιόκερες είναι και επίσημα παίκτης της Άρσεναλ. O Σουηδός ανακοινώθηκε επισήμως προ ωρών από τους «κανονιέρηδες» και ταυτόχρονα έβαλε τέλος σε ένα από τα μεγαλύτερα μεταγραφικά σίριαλ του καλοκαιριού. 

Ο 27χρονος επιθετικός δεν θα είναι ο μόνος εκπρόσωπος της σκανδιναβικής χώρας στο Βόρειο Λονδίνο, με τους Ντέγιαν Κουλουσέφσκι και Λούκας Μπέργκβαλ να περιμένουν τον συμπαίκτη τους στην εθνική στις παραδοσιακές «μονομαχίες» της Άρσεναλ με την Τότεναμ. Όμως τι κοινό έχουν οι τρείς τους, πέραν φυσικά της εθνικότητας;

Αποτελούν προϊόντα της ακαδημίας της Μπρομαποϊκάρνα, μιας ομάδας αρκετά άγνωστης στο ευρύ κοινό, αλλά αντιθέτως ιδιαίτερα γνωστής στον κόσμο των σκάουτερ. Η σουηδική ομάδα ιδρύθηκε το 1942 και από τα «φυτώριά» της έχουν περάσει κάποιοι από την «αφρόκρεμα» του ποδοσφαίρου της χώρας αλλά και μερικοί που... τίμησαν την δική μας χώρα με την παρουσία τους στα ελληνικά γήπεδα.

Ποια είναι η Μπρομαποϊκάρνα;

Η Μπρομαποϊκάρνα ιδρύθηκε το 1942 σε μια μικρή κοινότητα της Στοκχόλμης, την Μπρόμα. Όποιος ζει εκτός Σουηδίας πιθανώς να μην έχει ακούσει ποτέ αυτόν τον σύλλογο, όμως σίγουρα θα γνωρίζουν έναν, ή παραπάνω, παίκτες που έχει φορέσει την φανέλα της. Από το 2007, η «BP» διαθέτει 247 ομάδες και 3000 ποδοσφαιριστές στις ακαδημίες της, με αυτές να αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα σημεία δημιουργίας της νέας γενιάς ποδοσφαιριστών στην χώρα. Μιλώντας στο «ΒΒC» o Έρικ Ναθόρστ Βίνταλ, διευθυντής ακαδημιών στο κλαμπ αποκάλυψε ότι πολλές φορές στο γήπεδο υπήρχαν περισσότεροι σκάουτερ από... οπαδούς. «Δεν έχουμε πολύ κόσμο στις εξέδρες, αλλά σίγουρα έχουμε πολλούς σκάουτερΣε μερικά παιχνίδια, κυρίως στις ακαδημίες, είναι οι μαμάδες, οι μπαμπάδες... και μετά οι σκάουτερ», δήλωσε στο αγγλικό Μέσο με αφορμή την μεταγραφή του Γιόκερες. Η Μπρομαποϊκάρνα βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ την σεζόν 2024 τερμάτισε 10η, παράλληλα, αυτή την στιγμή βρίσκεται στην ίδια θέση την τρέχον αγωνιστική περίοδο με 19 βαθμούς.

Ο Σβένσον, ο Έκνταλ και οι... άλλοι

Βέβαια δεν είναι μόνο οι προαναφερθέντες ποδοσφαιριστές που έχουν βγει από τις ακαδημίες του συλλόγου, με τον Ντάνιελ Σβένσον της Μπορούσια Ντόρτμουντ να είναι ακόμα ένα παράδειγμα ενός επιτυχημένου πρότζεκτ της Μπρομαποϊκάρνα. Ο διεθνής οπισθοφύλακας ξεκίνησε την καριέρα του το 2019 στις ακαδημίες της «BP» και αφού τον... ανακάλυψε η Νόρτζελαντ μετακόμισε στην Δανία μέχρι τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους που έγινε κάτοικος Γερμανίας. 

Στην Premier League, η «BP» δεν θα έχει μόνον τρείς εκπροσώπους, μιας και στην Μπέρνλι αγωνίζεται από το 2022 ο Χιάλμαρ Έκνταλ, εννέα φορές διεθνής με την Σουηδία, είναι κεντρικός αμυντικός και θα αποτελέσει ακόμα ένα μέλος της... παροικίας του συλλόγου στο Νησί. «Απόφοιτοι» της μεγάλης της Μπρομαποϊκάρνα σχολής δεν βρίσκονται μόνο στην Αγγλία ή την Γερμανία, αφού και η Ισπανία και το Βέλγιο έχουν την τιμητική τους. 

Στην χώρα της Ιβηρικής βγάζει το... ψωμί του ο Κάρλ Στάρφελτ. Ο 14 φορές διεθνής με την «Sverige», αγωνίζεται στην θέση του κεντρικού αμυντικού και την σεζόν που μας πέρασε με την φανέλα της Θέλτα Βίγκο κατέγραψε 30 συμμετοχές και ένα γκολ, με το πρώτο μισό της χρονιάς να τον βρίσκει να μοιράζεται τα αποδυτήρια με τον δικό μας, Τάσο Δουβίκα

Τέλος, ένας ακόμα παίκτης που αξίζει να αναφέρουμε είναι ο Λούντβιγκ Αουγκούστινσον, διεθνής μπακ της Άντερλεχτ, στα 31 του πλέον έχει αφήσει πίσω του τα τοπ 5 πρωταθλήματα και έχει μετακομίσει στο Βέλγιο από το 2023. Αρχηγός της εθνικής του ομάδας, ο 31χρονος έχει παίξει σε κατά σειρά τις Βέρντερ Βρέμης, Σεβίλλη, Άστον Βίλα και Μαγιόρκα, περνώντας τέσσερα χρόνια στην Βρέμη καταγράφοντας 115 συμμετοχές στην Bundesliga

Oι... Έλληνες της Μπρομαποϊκάρνα

Φυσικά μια τόσο μεγάλη ακαδημία δεν θα μπορούσε να μην έχει βγάλει παίκτες που θα έχουν περάσει ή βρίσκονται αυτή την στιγμή στο πρωτάθλημα της χώρας μας. Από τον Σίντκλεφ μέχρι τον Ελληνοσουηδό Μπάμπη Στεφανίδη, η Μπρομαποϊκάρνα έχει καταφέρει να ενισχύσει και το ελληνικό ποδόσφαιρο με παίκτες. 

Η αρχή έγινε με τον Μπάμπη Στεφανίδη, το 1998, ο όποιος ήρθε ως ελεύθερος στην χώρα μας για χάρη του Ηρακλή, πριν φύγει το 2001 επιστρέφοντας στην Σουηδία για την Τζουργκάρντεν. Ο Στεφανίδης έπαιξε 17 φορές για τον «γηραιό» σε όλες τις διοργανώσεις, πετυχαίνοντας δύο γκολ. Ο ομογενής εξτρέμ υπήρξε διεθνής για την Κ21 της Σουηδίας, ενώ μέχρι το τέλος της καριέρας του αγωνίστηκε μόνο σε ομάδες της σκανδιναβικής χώρας.

Συνεχίζουμε με δύο παίκτες που αγωνίζονται στα μετόπισθεν, τον Γιάκομπ Ούνε Λάρσον και τον Έμιλ Μπέργκστρομ. Ο πρώτος έπαιξε στην Ελλάδα με την φανέλα του Παναιτωλικού από τον Ιανουάριο του 2022  έως το καλοκαίρι του 2023, αγωνιζόμενος 44 φορές με την φανέλα της ομάδας του Αγρινίου. Πριν επιστρέψει στην Τζουργκάρντεν, ολοκληρώνοντας τον δανεισμό του. 

Ο Γιάκομπ Ούνε Λάρσον μαζί με τον Ντουάρτε με την  φανέλα του Παναιτωλικού / Πηγή: Intime
Ο Γιάκομπ Ούνε Λάρσον μαζί με τον Ντουάρτε με την φανέλα του Παναιτωλικού / Πηγή: Intime

O δεύτερος ολοκλήρωσε την σεζόν που ολοκληρώθηκε την διετή παρουσία του στην Ελλάδα, για χάρη του Πανσερραϊκού, με τον Σουηδό κεντρικό αμυντικό να αγωνίζεται 64 φορές για τα «λιοντάρια» σε Super League και Κύπελλο, σκοράροντας μάλιστα ένα γκολ. Ο απόφοιτος της ακαδημίας της «BP» ήρθε στην χώρα μας ως ελεύθερος το καλοκαίρι του 2023 από την Γκορνίνκ Ζαμπράτσε και πλέον αναζητεί τον επόμενο σταθμό της πολυετή καριέρας του. 

Ο Εμίλ Μπέργκστρομ / Πηγή: Intime
Ο Εμίλ Μπέργκστρομ / Πηγή: Intime

Ένας ποδοσφαιριστής της Μπρομαποϊκάρνα που βρίσκεται στο πρωτάθλημα μας αυτή την στιγμή είναι ο Φίλιπ Σίντκλεφ. Ο 20χρονος τερματοφύλακας ήρθε στον Άρη το καλοκαίρι του 2024 από την Μπρόμα και αποτελεί ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια του σουηδικού ποδοσφαίρου. Ο διεθνής με την Κ21 της πατρίδας του, κίπερ έχει φορέσει την φανέλα των Θεσσαλονικιών δύο φορές απέναντι στον Παναιτωλικό και τον ΟΦΗ την σεζόν που μας πέρασε, ενώ όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει την καριέρα του στο Κατάρ, μιας και μετά τις αφίξεις των Αθανασιάδη και Μαϊκίτς έχει βρεθεί στην τέταρτη θέση της ιεραρχίας των τερματοφυλάκων στο κλαμπ.

Ο Φίλιπ Σίντκλεφ με την φανέλα του Άρη απέναντι στον ΟΦΗ / Πηγή: Eurokinissi
Ο Φίλιπ Σίντκλεφ με την φανέλα του Άρη απέναντι στον ΟΦΗ / Πηγή: Eurokinissi

H περίπτωση Μαϊστόροβιτς 

O πιο γνωστός απόφοιτος της ακαδημίας της Μπρομαποϊκάρνα που έκανε την τιμή να περάσει από τα μέρη μας είναι ο Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς. Ο παλαίμαχος Σουηδός κεντρικός αμυντικός αγωνίστηκε με την φανέλα της ΑΕΚ από το 2008 έως το 2010, ενώ διατέλεσε και χρέη τεχνικού διευθυντή στην «Ένωση» την σεζόν 2016/17. Εντός των τεσσάρων γραμμών, ο, πλέον, 48χρονος έπαιξε 83 ματς με την κιτρινόμαυρη σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ αποτέλεσε τον βασικό κεντρικό αμυντικό του συλλόγου της Νέας Φιλαδέλφειας για δύο συνεχόμενες χρονιές. 

Ο Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς πανηγυρίζει / Πηγή: Eurokinissi
Ο Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς πανηγυρίζει / Πηγή: Eurokinissi

Πέραν της ΑΕΚ φόρεσε τις φανέλες των Μάλμε, Τβέντε, Σέλτικ και Βασιλείας, κατακτώντας ένα ντάμπλ στην Σκωτία το 2011/12 και ένα ντάμπλ στην Ελβετία την σεζόν 2007/08, ενώ το 2006/07 κατέκτησε ακόμα ένα κύπελλο στον ελβετικό σύλλογο έναν χρόνο πριν. Από το 2014 που αποσύρθηκε δοκίμασε τον ρόλο του τεχνικού διευθυντή τόσο στην ΑΕΚ, όπως προαναφέραμε, όσο και στην Μπρομαποϊκάρνα το 2017 έως το 2018, πλέον εργάζεται ως ατζέντης ποδοσφαιριστών σε γραφείο στην πατρίδα του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οπαδοί έκαναν τα πάντα για τη νίκη της ομάδας - Απομάκρυναν μέχρι και τη... βροχή (video)