Καταγγελίες εναντίον της FIFA: «Aπόλυτη αμέλεια» έναντι των μεταναστών εργαζομένων στη Σαουδική Αραβία - Ήδη 48 νεκροί

Απέναντι σε σοβαρές κατηγορίες βρίσκεται η FIFA, για την αμέλεια που δείχνει απέναντι στους μετανάστες εργαζόμενους στη Σαουδική Αραβία.
Printscreen
Printscreen

Σε πολύ σοβαρά μπλεξίματα φαίνεται πως μπαίνει η FIFA, με δύο κορυφαίες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων να την κατηγορούν για αμέλεια ως προς την ευθύνη που έχει απέναντι στους μετανάστες εργαζόμενους, όπου κατασκευάζουν τα στάδια που χρειάζεται η Σαουδική Αραβία για το Παγκόσμιο Κύπελλο που θα φιλοξενήσουν το 2034.

H έντονη κριτική που δέχτηκε η παγκόσμια ομοσπονδία περιγράφεται αναλυτικά σε δύο εκθέσεις για τους θανάτους εργαζομένων στη χώρα. Οι εκθέσεις δημοσιεύθηκαν την Τρίτη (13/05) από το FairSquare και το Human Rights Watch (HRW) και κάνουν την εμφάνιση τους μια μέρα αφότου ο Τζιάνι Ινφαντίνο συνόδευσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ σε επίσκεψη του στο Ριάντ, όπου συνάντησαν τον διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Οι συγκεκριμένες εκθέσεις βασίζονται σε έρευνες για τους θανάτους 48 μεταναστών εργαζομένων από την Ινδία, το Μπαγκλαντές και το Νεπάλ, όπου παρουσιάζουν μια εικόνα ενός κράτους που συνεχίζει να μην τηρεί τους κανόνες ασφαλείας, ενώ δεν ενδιαφέρεται να διερευνήσει σωστά τις αιτίες για τα δυστυχήματα. 

Οι άλλες δύο μελέτες επικρίνουν την FIFA, που δεν πήρε μαθήματα από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ, όπου αξίζει να αναφέρουμε πως παραδέχτηκαν εν τέλει πως εκατοντάδες εργάτες έχασαν την ζωή τους.

«Τα φρικτά εργατικά ατυχήματα, που σκοτώνουν μετανάστες εργάτες στη Σαουδική Αραβία, θα πρέπει να είναι μια τεράστια κόκκινη σημαία για τις επιχειρήσεις, τους οπαδούς του ποδοσφαίρου και τις αθλητικές ενώσεις, που επιδιώκουν να συνεργαστούν με τη FIFA στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του HRW, Μάικλ Πέιτζ.

Η συγκεκριμένη μελέτη περιλαμβάνει πολλές αναφορές από εργαζομένους που πέθαναν σε φρικτά ατυχήματα αλλά και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Παράλληλα, τόνισε πως οι οικογένειες των συγκεκριμένων ανθρώπων πολύ συχνά μένουν δίχως πληροφορίες για το τι πραγματικά συνέβη.

Τον Μάρτιο του 2025, η εφημερίδα «The Guardian» μιλούσε για τον πρώτο γνωστό θάνατο μετανάστη εργάτη, συγκεκριμένα του Πακιστανό Muhammad Arshad, όταν έπεσε από το πάνω επίπεδο του σταδίου Aramco.

Η έκθεση του FairSquare, αντίθετα αναφέρεται στην έλλειψη δεδομένων που έχουν συλλέξει οι αρχές του κράτους για το πόσοι είναι οι μετανάστες εργαζόμενοι στη Σαουδική Αραβία αλλά και στην απουσία οποιασδήποτε προσπάθειας να μάθουν από τα λάθη τους.

«Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι ότι θα υπάρξει αύξηση των θανάτων στις κατασκευές και οι περισσότεροι θάνατοι θα είναι ανεξήγητοι. Θα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί πόσοι θα πεθάνουν, αλλά είναι αναμφίβολα ότι πολλές χιλιάδες θα πεθάνουν, και αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο. Είναι ιδιαιτέρως θλιβερό αν σκεφτεί κανείς ότι πολλοί από τους θανάτους θα είναι άμεσο αποτέλεσμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2034. Η απάντηση της FIFA στους κινδύνους ήταν ερασιτεχνική και το λέω ευγενικά. Ήταν αμέλειά της. Δημοσιεύσαμε μια έκθεση πέρυσι, που διαπίστωσε ότι η FIFA ήταν εντελώς ακατάλληλη να κυβερνήσει κάτι τόσο σημαντικό όσο το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Εκείνη την εποχή φαινόταν πολύ τολμηρός ισχυρισμός, αλλά τώρα είναι απλώς μια δήλωση του προφανούς» δήλωσε ο ιδρυτικός συνδιευθυντής του HRW.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί δεν έχουν τατουάζ και γένια; Όσα δεν ξέρετε για τους άγραφους «νόμους» των διαιτητών