Παναθηναϊκός: Μία σεζόν με ατελείωτα «σκωτσέζικα» ντους και... χλιαρό νερό στο φινάλε

Κάτι λιγότερο από 10 μήνες -ή 291 μέρες αν προτιμάτε- κράτησε η εφετινή πορεία του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού σε όλες τις διοργανώσεις, μα για τον μέσο φίλο του «τριφυλλιού» όλη αυτή η διαδρομή έμοιαζε σαν να πέρασε σχεδόν μια... δεκαετία. Τόσο ψυχοβγαλτική και τόσο «μαρτυρική» σε κάποια σημεία της, ήταν. Τόσο γεμάτη από ατελείωτα «σκωτσέζικα ντους».
Εύκολη πρόκριση επί της Μπότεφ, αποκλεισμός μετά από 34 πέναλτι στο ματς της... 20ετίας με τον Άγιαξ. Πρόκριση με ανατροπή αποτελέσματος σε γεμάτο ΟΑΚΑ με τη Λανς, πρεμιέρα με εντός έδρας ήττα απ’ τον Αστέρα AKTOR. Νίκες στο 90φεύγα σε Αγρίνιο και Τρίπολη και μείωση της απόστασης απ’ την κορυφή, εντός έδρας «γκέλα» με τον Ατρόμητο, αποκλεισμός στο Κύπελλο απ’ τον Ολυμπιακό στο 96’ με το γκολ της χρονιάς απ’ τον Μουζακίτη και ήττα-ντροπή απ’ την υποβιβασμένη Λαμία. «Χαστούκια» στην Ευρώπη από την Μπόρατς και την Τζουργκάρντεν, τρεις σερί νίκες και πρόκριση στα νοκ-άουτ, ήττα στο Ελσίνκι απ’ τη Βίκινγκουρ με πρόκριση στη ρεβάνς, ματς τις λεπτομέρειας με τη Φιορεντίνα αλλά κι αποκλεισμός.
Μία συνθήκη μόνιμης αστάθειας... Ζεστό-κρύο, κρύο-ζεστό, ξανά το ανάποδο, ξανά κρύο στο όριο του... παγετού κι ένα φινάλε με... χλιαρό νερό, το οποίο όμως ξαναπάγωσε απότομα (στην εντός έδρας ήττα απ’ τον Ολυμπιακό), πάνω του το ένιωθες πως είχε ζεστάνει λίγο (μετά το διπλό στην OPAP Arena και τη δεύτερη θέση), διότι για άλλη μία φορά ουδείς θυμήθηκε να ανάψει το... θερμοσίφωνα. Κι ας την πλήρωσε πανάκριβά την κάθε... κιλοβατώρα απ’ το περασμένο καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός.
Πίσω απ’ τις αλληγορίες και το καθετί αγωνιστικό, βεβαίως, η εφετινή χρονιά θα κουβαλάει μέσα της πάντα κι ένα τεράστιο κι ασήκωτο «βάρος» για όλο τον οργανισμό του Παναθηναϊκού: Την τραγική απώλεια του Τζορτζ Μπάλντοκ στις 9 του περασμένου Οκτώβρη. Όλα, μα όλα τα υπόλοιπα είναι ελάχιστα μπροστά σ’ αυτή τη τραγωδία και τον πόνο που προκάλεσε σε κάθε κομμάτι του Παναθηναϊκού. Και είναι ιερό χρέος όλων να μην ξεχαστεί ποτέ και να τιμάται πάντα το όνομα του «Starman» όσα χρόνια κι αν περάσουν.
Το πρόβλημά του ήταν και παραμένει δομικό
Η αγωνιστική περίοδος 2024/25 θα πάρει τη θέση της ως μία απ’ τις πλέον αποτυχημένες των τελευταίων ετών για τον Παναθηναϊκό, όχι μόνο γιατί μετά από δύο απόλυτα ανταγωνιστικές χρονιές -ειδικά την περίοδο 2022/23, τη δεύτερη του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πάγκο- ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στο -16 από την κορυφή. Αλλά διότι η επένδυση που έγινε το περασμένο καλοκαίρι στην ομάδα ήταν η μεγαλύτερη απ’ το 2008 και την εποχή της πολυμετοχικότητας. Προς επιβεβαίωση για άλλη μία φορά πως τα λεφτά από μόνα τους δεν αρκούν για να φέρουν την ευτυχία, αλλά και την επιτυχία.
Διότι όσο κι αν οι προσδοκίες εκτινάχθηκαν στα ύψη το περασμένο καλοκαίρι, όσα εκατομμύρια ευρώ κι αν έπεσαν στην ομάδα το πρόβλημα του Παναθηναϊκού, όπως αποδείχθηκε για άλλη μία φορά εκ του αποτελέσματος, ήταν και παραμένει δομικό. Τόσο στο πως λειτουργεί το κλαμπ συνολικά -όπου δεν υπάρχει μία ξεκάθαρη φιλοσοφία και κατεύθυνση, μα κάτι μόνιμα «θολό»- όσο και στο κομμάτι των αποφάσεων.
Ωραία η «πισίνα», αλλά με... τοίχους τι γίνεται
Ένα σπίτι το φτιάχνεις σωστά, όταν έχεις τους σωστούς αρχιτέκτονες και μηχανικούς. Και η εφετινή αποτυχία του Παναθηναϊκού ξεκίνησε απ’ το περασμένο καλοκαίρι. Όπου η «χαρά» για το νέο... φανταχτερό «κήπο» και την ιλουστρασιόν... πισίνα, έκρυψε το γεγονός ότι στο οικοδόμημα δεν είχε μπει... αριστερός τοίχος στα δωμάτια. Κι όταν ήρθε ο χειμώνας πάγωσε το σύμπαν.
Φτιάχτηκαν δύο πανάκριβα «σαλόνια», αλλά έξτρα κεντρική... θέρμανση στην επίθεση για να μπει κάνα γκολ και να «ζεσταθεί» το κοκαλάκι της ομάδας, μέχρι να βρει την ισορροπία του μετά τους τραυματισμούς ο Ιωαννίδης, ο Παναθηναϊκός θυμήθηκε να πάρει προς τα τέλη Ιανουαρίου. Όταν το καράβι είχε αρχίσει να ξεμακραίνει μετά από μισό τσουβάλι γκέλες. Κι ευτυχώς για τους «πράσινους» που άντεξε ο Τζούριτσιτς να φέρνει όλο το χειμώνα ξύλα για το τζάκι...

Απέτυχαν και ο «αρχιτέκτονας» κι ο «μηχανικός»
Και βεβαίως ως... κερασάκι ο «μηχανικός» (Ντιέγκο Αλόνσο) που προσελήφθη απ’ τον «αρχιτέκτονα» (Γιάννη Παπαδημητρίου) για να φτιάξει αυτό το οικοδόμημα, αποδείχθηκε πολύ κατώτερος των περιστάσεων. Κι άρχισε να... λυγίζει μόλις συνειδητοποίησε πως δεν μπορούσε να διαχειριστεί σωστά τα υλικά που είχε στα χέρια του και το κυριότερο: Κατάφερε να μην έχει χρόνο...
Ο επόμενος «μηχανικός» (Ρουί Βιτόρια) προσπάθησε να διορθώσει την κακοτεχνία που παρέλαβε, το συμμάζεψε όσο μπορούσε, αλλά από ένα σημείο και μετά πλήρωσε κι αυτός και τα δικά του λάθη, αλλά και την απουσία «υλικών» σε κομβικά κομμάτια της χρονιάς. Και δη στο κρίσιμο δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου, όπου ο Παναθηναϊκός έχασε όλους τους στόχους του μέσα σε 25 μέρες. Και πάνω απ’ όλα τη δυνατότητα να διεκδικήσει τον τίτλο ως το τέλος της διαδρομής και να μην περιοριστεί -πριν καν ξεκινήσουν τα playoffs- μόνο στη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Η ώρα των αποφάσεων που θα κρίνουν την επόμενη
Και τώρα; Τώρα είναι η ώρα του απολογισμού και πολύ περισσότερο της προετοιμασίας της επόμενης μέρας. Το συγκεκριμένο έργο απέτυχε, αλλά τουλάχιστον το φινάλε, έμεινε δίπλα στην κακοτεχνία της εφετινής σεζόν κι ένα μικρό και καθαρό οικόπεδο, μέσα απ’ τη δεύτερη θέση και το πολύ πιο βατό καλοκαίρι των ευρώ-προκριματικών του Champions League, προκειμένου να χτιστεί κάτι πολύ καλύτερο.
Και οι αποφάσεις που θα παρθούν τώρα απ’ το «αφεντικό» (Γιάννης Αλαφούζος) θα κρίνουν τι, πως κι από ποιον θα «φτιαχτεί» σ’ εκείνο το οικόπεδο. Θα έχει τον τελικό λόγο στις επιλογές ο προηγούμενος «αρχιτέκτονας» (Παπαδημητρίου) ή θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι της ευθύνης αυτός που προσελήφθη πριν λίγο καιρό (Τάκης Φύσσας);
Με ποιον απ’ τους δύο ταιριάζουν αυτή την στιγμή τα... χνώτα του Ρουί Βιτόρια, ο οποίος μίλησε πριν από 8 μέρες για ανάγκη αλλαγών στη δομή του κλαμπ;
Είναι ο Πορτογάλος σε θέση (ως «μηχανικός») να δημιουργήσει κάτι πολύ καλύτερο, έχοντας πάνω του κι ως «βάρος» και το γεγονός πως απ’ τις αρχές του 2025, το 90% των παικτών του ρόστερ που είχε στα χέρια του δεν παρουσίασε βελτίωση;
Πολύ δύσκολη η εξίσωση πάνω στο γραφείο του Γιάννη Αλαφούζου, αλλά η εφετινή σεζόν ήταν too much αποτυχημένη για να γίνουν κι αυτή τη φορά λάθος επιλογές...