Τι σημαίνει η δέσμευση των 94,3 εκατoμμυρίων για το γήπεδο στον Βοτανικό κι όλο το πρότζεκτ

Σε λίγα χρόνια από σήμερα, όταν πλέον το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό θα έχει ολοκληρωθεί και οι «πράσινοι» θα αγωνίζονται καιρό στο νέο ποδοσφαιρικό «σπίτι» τους, ο ιστορικός του μέλλοντος θα χρειαστεί πάνω από δύο... τόμους για να αποτυπώσει όλα όσα χρειάστηκαν να γίνουν, μέχρι την ολοκλήρωση του πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης» και την παράδοση των νέων εγκαταστάσεων στην ΠΑΕ και τον Ερασιτέχνη.
Από τον Απρίλιο του 2005 όταν έπεσε για πρώτη φορά ως «ιδέα» ένα νέο, «καταπράσινο» αθλητικό κέντρο στην περιοχή του Βοτανικού απ’ την πλευρά της τότε Δημάρχου Αθηναίων, Ντόρας Μπακογιάννη, μέχρι το 2008 που μπλόκαραν τη διαδικασία οι... κορμοράνοι, πριν μπει το πρότζεκτ οριστικά στο «συρτάρι» μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση που σκέπασε τα πάντα στην Ελλάδα. Κι απ’ το 2019 που έφερε ξανά το σχέδιο στον «αφρό» ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μέχρι την εκκίνηση της θεμελίωσης (και) της δεύτερης (ανατολικής) κεντρικής εξέδρας και την παράταση στο χρονοδιάγραμμα με τελική ημερομηνία υλοποίησης/παράδοση την 16η Απριλίου 2027.
Χρονοδιάγραμμα που είχε αποκαλύψει το Athletiko στις 3 Μαΐου, επιβεβαίωσε ο νυν Δήμαρχος Χάρης Δούκας το ίδιο βράδυ και ενέκρινε και η Δημοτική Επιτροπή το πρωί της Τρίτης (6/5).
Προς τι όλος αυτός ο «γεμάτος» πρόλογος; Για να επισημανθεί πως η διαδρομή προς την υλοποίηση εντός τόσο πολυσύνθετου, πολύπλευρου και τρομερά δύσκολου (για ένα σωρό λόγους) πρότζεκτ όπως είναι η «Διπλή Ανάπλαση» στις περιοχές του Βοτανικού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, πέρασε από τρομερούς «κυκεώνες» διαπραγματεύσεων και γραφειοκρατίας, για να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Με ένα εργοτάξιο το οποίο λειτουργεί πια σε φουλ ρυθμό και με συγκεκριμένη στόχευση για να μη χαθεί άλλος χρόνος και να μπει ο Παναθηναϊκός στη νέα έδρα του απ’ τη σεζόν 2027/28.
Κι ως εκ τούτου είναι σημαντικό -μέχρι το πέρας των εργασιών- να τονίζονται ακόμη και οι εξελίξεις που μπορεί να μοιάζουν... αυτονόητες, αλλά για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο, έπρεπε να γίνουν (νωρίτερα) πάρα πολλά.
Νωρίτερα, δημοσιοποιήθηκε η έγκριση απ’ τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών του Δήμου Αθηναίων για «...την έγκριση δαπάνης και τη διάθεση, καθώς και τη δέσμευση πίστωσης» ποσού που φτάνει συνολικά τα 94.332.285,7 ευρώ στην τριετία, προς πληρωμή προς την Ανάδοχο Κοινοπραξία για την κατασκευή της νέας ποδοσφαιρικής αρένας του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού.

Οι τρεις άξονες της «δέσμευσης» του ποσού
Τι σημαίνει, ωστόσο, πρακτικά για το νέο γήπεδο στον Βοτανικό κι όλο το πρότζεκτ η εν λόγω «δέσμευση» των 94,3 εκατ. ευρώ;
1.Σταθερή ροή χρηματοδότησης: Ένα τόσο μεγάλο έργο όταν έχει φτάσει πια στη φάση υλοποίησής του, με έτοιμα σχέδια, άδειες κ.ο.κ. χρειάζεται ένα και μόνο πράγμα. Τα χρήματα. Το ποσό για την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού είχε εγκριθεί εδώ και πολύ καιρό απ’ το Ταμείο Κρατικών Επενδύσεων, απ’ το οποίο μάλιστα είχαν ήδη πληρωθεί 31.147.888,32 ευρώ προς τις κατασκευάστριες εταιρείες, για την ολοκλήρωση των χωματουργικών εργασιών που προηγήθηκαν, αλλά και την έναρξη κατασκευής του νέου γηπέδου. Πλέον αυτά τα 94,3 εκατ. ευρώ, είναι έτοιμα προς διάθεση και ορισμένα επ’ ακριβώς στο πως και πότε θα πληρωθούν, ανάλογα με τις απαιτούμενες εργασίες βάσει του χρονοδιαγράμματος: 49 εκατ. ευρώ μέσα στο οικονομικό έτος 2025, 15.279.305,25 ευρώ το 2026 και 30.052.980,45 ευρώ το 2027.
2.Ασφάλεια για κάθε φάση του έργου: Η «δέσμευση» αυτού του ποσού των 94.332.285,7 ευρώ στην τριετία, σημαίνει πως αυτά τα χρήματα δεν είναι στο «θα». Αλλά βρίσκονται ήδη σε έναν κεντρικό λογαριασμό, απ’ τον οποίο θα εκταμιεύονται κάθε φορά τα απαιτούμενα ποσά, δίνοντας την ασφάλεια που χρειάζεται η υλοποίηση κάθε φάση του έργου.
3.Ξεκάθαρη πρόθεση για να λυθεί κάθε «θέμα»: Απ’ τον αρχικό σχεδιασμό της κατασκευής του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές είχαν να αντιμετωπίσουν ένα πολύ σοβαρό θέμα: Την σταθερή άνοδο των τιμών των υλικών, αλλά κι άλλα παράπλευρα ζητήματα (όπως το μεγαλύτερο εύρος εργασιών στα χωματουργικά) που ανέβαζαν διαρκώς το κόστος κατασκευής. Κάτι που προέκυψε στη διαδρομή και με τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, μέχρι τη δέσμευση των τραπεζών, να καλύψουν όλο το (αυξημένο) κόστος για το αθλητικό κέντρο του Α.Ο.

Αν συνυπολογίζει κανείς τα 31.147.888,32 ευρώ που έχουν εκταμιευτεί και δοθεί ήδη για τα χωματουργικά και τις πρώτες εργασίες κατασκευής, μαζί με τα 94.332.285,7 ευρώ που έχουν ήδη «δεσμευτεί» έως το 2027, το κόστος έχει ξεπεράσει ήδη τα 125 εκατ. ευρώ. Είναι δηλαδή ήδη 10 εκατ. ευρώ πιο πάνω απ’ τα 115 εκατ. ευρώ που είχαν μπει στο τραπέζι του αρχικού σχεδιασμού, όμως αυτά τα χρήματα έχουν ήδη προβλεφθεί χρηματοδοτικά απ’ το Ταμείο Κρατικών Επενδύσεων κι έχουν «δεσμευτεί».
Κι ακόμη κι αν επιβεβαιωθούν ορισμένες προβλέψεις, που αναφέρουν πως θα χρειαστούν ως την ολοκλήρωση του γηπέδου άλλα 15 με 20 εκατ. ευρώ, η εκτίμηση όλων είναι πως δεν θα υπάρξει χρηματοδοτικό «θέμα», καθότι κυβερνητικά έχει προβλεφθεί κάθε πιθανό «ζήτημα». Και υπάρχει ήδη ξεκάθαρη πρόθεση για να λυθεί το οποιοδήποτε «θέμα» μπορεί να προκύψει, όπως έδειξε και η εξέλιξη με τα επιπλέον 10 εκατ. ευρώ που «δεσμεύτηκαν» ήδη στις χρηματοδοτήσεις...