«Ξέσπασα σε κλάματα» - Πώς ζουν τελικά οι γυναίκες των ποδοσφαιριστών στη Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία έχει γίνει το «Ελ Ντοράντο» για πολλούς ποδοσφαιριστές, αλλά για τις γυναίκες της φαίνεται ότι απέχει πολύ από το να είναι. Όσοι ζουν στην πρωτεύουσα, Ριάντ, μπορούν να βασίζονται σε πολυτελή εστιατόρια, μεγάλα εμπορικά κέντρα και μια λιγότερο περιοριστική κουλτούρα, αλλά σε άλλα μέρη του βασιλείου, όπως δήλωσαν ανώνυμα στην «Daily Mail» φίλες και σύζυγοι παικτών, τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα.
«Είναι πολύ δύσκολο για τις γυναίκες του εξωτερικού να ζήσουν στη Σαουδική Αραβία, ειδικά αν οι ντόπιοι πιστεύουν ότι δεν είσαι κατάλληλα ντυμένη», δήλωσε μια γυναίκα ποδοσφαιριστή στην αγγλική εφημερίδα. «Μου φώναξαν επειδή οι ώμοι μου και ένα μέρος των ποδιών μου ήταν εκτεθειμένα».
Συνέχισε: «Δεν μπορούμε να φορέσουμε σορτς δημόσια, παρά τη ζέστη. Δεν μπορείς καν να τα φορέσεις στην παραλία! Και αν το κάνεις, ο κόσμος σε κοιτάζει σαν να σε μισεί. Όλα αυτά μπορεί να είναι πολύ τρομακτικά».
Παρόλο που ο Νόμος περί Δημόσιας Αιδούς, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2019, έχει χαλαρώσει λίγο τα έθιμα όσον αφορά τα γυναικεία ρούχα, πολλές γυναίκες στη χώρα εξακολουθούν να φορούν παραδοσιακά ρούχα. Κάτι που για τους ξένους καταλήγει να αποτελεί πρόβλημα...
«Μου αρνήθηκαν την είσοδο σε εμπορικά κέντρα μόνο και μόνο επειδή το πάνω μέρος των χεριών και των ώμων μου δεν ήταν καλυμμένο», είπε η κοπέλα ενός άλλου ποδοσφαιριστή. «Μου είπαν να γυρίσω πίσω όταν θα είμαι σωστά ντυμένη. Μερικές φορές οι γυναίκες μας φωνάζουν, μπορεί να είναι τρομακτικό. Για τις γυναίκες, αυτή η κουλτούρα είναι πολύ διαφορετική, είναι πολύ αυστηρές. Αν δεν είσαι ντυμένος με τρόπο που θεωρούν κατάλληλο, μπορεί να περάσεις άσχημα όταν βγεις έξω».
Τα de facto συνδικάτα επίσης δεν χαίρουν καλής εκτίμησης στη χώρα. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο και η Χεορχίνα, για παράδειγμα, έλαβαν ειδική άδεια να ζουν μαζί, παρόλο που δεν είναι παντρεμένοι.
Πριν από μήνες, η σύζυγος του εξτρέμ της Μαγιόρκα, Ντάνι Ροντρίγκες, κατήγγειλε ότι παρενοχλήθηκε από μια ομάδα Σαουδαράβων οπαδών καθώς έφευγε από το στάδιο Γέντα, όπου διεξήχθη ο ημιτελικός του ισπανικού Σούπερ Καπ εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης, τον οποίο οι «μερένγχες» κέρδισαν με 3-0. Η Κριστίνα Παλάβρα έδωσε φωνή σε ό,τι συνέβη και δεν ήταν το μόνο θύμα.
«Οι άντρες από αυτή τη χώρα άρχισαν να μας βγάζουν φωτογραφίες από πολύ κοντά, παρενοχλώντας μας. Η αναχώρηση ήταν λίγο περίπλοκη. Πήγαμε με τα παιδιά, δεν είχαμε ασφάλεια», δήλωσε η Κριστίνα Παλάβρα στο κανάλι «Esports IB3», προσθέτοντας ότι η σύζυγος του Ντόμινικ Γκράιφ, Νατάλια Καλουζόβα, υπέστη την ίδια μεταχείριση.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Marca», η σύζυγος του τερματοφύλακα επιβεβαίωσε τι συνέβη. «Μετά τον αγώνα σχηματίσαμε μια μεγάλη ομάδα για να επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο και τότε συνέβησαν όλα. Μια ομάδα ανθρώπων ήρθε προς το μέρος μας και μας βιντεοσκόπησε, μας έσπρωξε, μας προσέβαλε στα αραβικά, μας ηχογράφησε χωρίς τη συγκατάθεσή μας και υπήρξε επιθετικότητα», ανέφερε η Νατάλια Καλούζοβα.
Από την άλλη, ο Στίβεν Τζέραρντ, ο οποίος έγινε ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους προπονητές στον κόσμο όταν εντάχθηκε στην Αλ-Ετιφάκ το καλοκαίρι του 2023, έλαβε τη χρήση μιας πολυτελούς τοπικής βίλας όταν εντάχθηκε στον σύλλογο. Αλλά καθ' όλη τη διάρκεια των 18 μηνών που ήταν επικεφαλής, η οικογένεια του πρώην αρχηγού της Λίβερπουλ παρέμεινε στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, Μανάμα. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι μπορεί να τράβηξε τη σύζυγο του Τζέραρντ, Άλεξ Κάραν, στο Μπαχρέιν.
Σύμφωνα με την «Daily Mail», πολλές σύζυγοι Ευρωπαίων ποδοσφαιριστών έχουν αντιμετωπίσει δημόσια παρενόχληση και τους απαγορεύτηκε η είσοδος σε καταστήματα και εστιατόρια στη Σαουδική Αραβία λόγω της ενδυμασίας τους. Αυτό επηρέασε την απόφαση των Τζέραρντ να εδρεύσουν στο Μπαχρέιν.
«Ο Τζέραρντ έρχεται εδώ (στο μπαρ του Bahrain Rugby Club) αρκετά συχνά», δήλωσε μια πηγή στην Daily Mail. «Του αρέσει η μπύρα, του αρέσει να κοινωνικοποιείται και να συζητά για το ποδόσφαιρο, και αυτό δεν θα το βρεις στη Σαουδική Αραβία. Και είναι πιο εύκολο για τις γυναίκες να ζουν εδώ, γι' αυτό και η γυναίκα του πιθανότατα ήθελε να είναι εδώ. Μπορείς να κυκλοφορείς με σορτς ή γιλέκο και κανείς δεν θα σε ενοχλήσει, οπότε αυτό κάνει το Μπαχρέιν πιο ελκυστικό».
Η σύζυγος του Ριγιάντ Μαχρέζ είδε τη ζωή της να αλλάζει δραματικά μετά από ένα τηλεφώνημα του συζύγου της, ο οποίος την ενημέρωσε ότι είχε υπογράψει με την σαουδαραβική ομάδα Αλ Αχλί στην Τζέντα.
«Ξέσπασα σε κλάματα. Ειλικρινά ήμουν απαρηγόρητη», λέει η Γουάρντ στους Times. «Είμαστε παντρεμένοι με έναν ποδοσφαιριστή, είμαστε τόσο προνομιούχοι. Είναι μια καταπληκτική ζωή, μην με παρεξηγήσετε. Υπάρχουν όμως και δύσκολα κομμάτια, όπως η μετακόμιση στο εξωτερικό και η απομάκρυνση από την οικογένειά σου».
Η Γουάρντ περιέγραψε τις δυσκολίες προσαρμογής στη ζωή στη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένων των αυστηρών ενδυματολογικών κωδίκων για τις γυναίκες στην αποπνικτική ζέστη, των γυμναστηρίων με διαχωρισμό ανά φύλο και της ανάγκης να ταξιδέψει κανείς στο Μπαχρέιν ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να πιει νόμιμα αλκοόλ.