Αποκαλύφθηκαν τα μηνύματα Ρώσων κατασκόπων στα highlights του Κριστιάνο στο YouTube

Στην ταινία του 2006, «Οι ζωές των άλλων», οι κάτοικοι του Ανατολικού Βερολίνου επιτηρούνται από 100.000 υπαλλήλους και 200.000 κατασκόπους της Στάζι, της μυστικής αστυνομίας της Ανατολικής Γερμανίας. Πρόκειται για μία πολύ γνωστή ταινία, που έχει λάβει και όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας, με τον κεντρικό ήρωα να κατασκοπεύει έναν διάσημο συγγραφέα, ο οποίος προσπαθεί να περάσει πληροφορίες για το ανελεύθερο καθεστώς στην δυτική μεριά του Βερολίνου, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.
Λίγο πολύ τέτοιου είδους ιστορίες προέκυπταν για χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, όμως δεν περιμέναμε ότι θα μπορούσαν να συνεχίζονται μέχρι τις μέρες μας και μάλιστα να εμπλέκουν και τον... Κριστιάνο Ρονάλντο.
Η διπλή ζωή και η κατασκοπεία
Ένα, φαινομενικά, συνηθισμένο ζευγάρι στη Γερμανία, οι Αντρέας και Χάιντρουν Άνσλαγκ, χρησιμοποιούσαν τα σχόλια στα βίντεο του Κριστιάνο Ρονάλντο στο YouTube για να επικοινωνούν κρυφά με τη ρωσική κατασκοπευτική υπηρεσία στη Μόσχα.
Οι Άνσλαγκ, που ζούσαν στην πόλη Μάρμπουργκ κοντά στη Φρανκφούρτη, έμοιαζαν να είναι ένα φυσιολογικό ζευγάρι με μια κόρη που αγνοούσε πλήρως τη διπλή ζωή των γονιών της. Εκείνος εργαζόταν ως μηχανικός αυτοκινήτων και εκείνη φρόντιζε το σπίτι. Παρουσίαζαν τον εαυτό τους ως Αυστριακούς με ρίζες από τη Νότια Αμερική, χρησιμοποιώντας πλαστά διαβατήρια.
Σύμφωνα με τον Γερμανό δημοσιογράφο Μίκα Μπάιστερ, τίποτα στην καθημερινότητά τους δεν πρόδιδε την αληθινή τους ταυτότητα. Παρ’ όλα αυτά, για 23 ολόκληρα χρόνια εργάζονταν ως πράκτορες για τη Ρωσία, αποσπώντας ετησίως περίπου 80.000 λίρες, ξεκινώντας την κατασκοπευτική τους δράση πριν ακόμη από την πτώση του τείχους του Βερολίνου το 1989.
Ο τρόπος που επικοινωνούσαν και η... εμπλοκή του Κριστιάνο Ρονάλντο
Το ζευγάρι, του οποίου τα πραγματικά ονόματα παραμένουν άγνωστα, διοχέτευσε χιλιάδες απόρρητες πληροφορίες προς τη Σοβιετική Ένωση και αργότερα προς τη Ρωσία, με τη βοήθεια ενός κατασκόπου στο ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών. Χρησιμοποιούσαν αρχικά ραδιοκύματα και δορυφορική επικοινωνία, αλλά με την άνοδο του διαδικτύου, αξιοποίησαν το YouTube ως νέο μέσο.
Το 2011, δημιούργησαν έναν λογαριασμό με το όνομα @Aplenkuh1, ενώ οι επαφές τους στη Μόσχα είχαν φτιάξει το προφίλ @cristianofootballer. Όπως αναφέρει ο πρώην ανταποκριτής ασφαλείας του BBC, Γκόρντον Κορέρα, στο βιβλίο του «Russians Among Us», η ανταλλαγή φαινομενικά αθώων σχολίων σε βίντεο του Κριστιάνο Ρονάλντο αποτελούσε έναν έξυπνο τρόπο επικοινωνίας μέσω της κάλυψης που προσέφερε το YouTube.
Για παράδειγμα, σχόλια όπως «Πολύ ωραίο βίντεο και καλή μουσική» ή η απάντηση «Τρέχει και παίζει σαν τον διάβολο» υποκρύπτουν μηνύματα με κώδικες και σημεία στίξης που μεταφράζονταν σε αριθμούς, οι οποίοι αντιστοιχούσαν σε προσυμφωνημένες φράσεις.
Αυτός ο τρόπος επικοινωνίας θεωρείται εξέλιξη των γνωστών «σταθμών αριθμών» του Ψυχρού Πολέμου, όπου μεταδίδονταν κωδικοποιημένα μηνύματα σε κατασκόπους μέσω ραδιοσυχνοτήτων.
Το τέλος της δράσης τους
Οι αρχές εντόπισαν τελικά το ζευγάρι και εισέβαλαν στο σπίτι τους τον Οκτώβριο του 2011. Τη στιγμή της επιδρομής, η Χάιντρουν φέρεται να έπεσε από την καρέκλα της και να αποσύνδεσε το καλώδιο του πομπού.
Το 2013, το ζευγάρι καταδικάστηκε, ο Αντρέας σε φυλάκιση 6,5 ετών και η Χάιντρουν σε 5,5. Ο Ολλανδός κρατικός αξιωματούχος που συνεργαζόταν μαζί τους τιμωρήθηκε με 12 χρόνια κάθειρξη. Ωστόσο, μέχρι το τέλος του 2015, οι δύο κατάσκοποι είχαν ήδη απελευθερωθεί και απελαθεί πίσω στη Ρωσία.