Η Euroleague έχει μπει για τα καλά στον... χορό των εκατομμυρίων

Η Βάλια Πηλιανίδη γράφει για την Euroleague που έχει γίνει ένα άκρως ελκυστικό προϊόν, όχι μόνο για το κράμα ανταγωνιστικότητας και ατμόσφαιρας που προσφέρει αλλά και για το δέλεαρ εκατομμυρίων που είναι μεγάλο.
Πηγή: Francesco Richieri / Euroleague Basketball via Getty Images / Ideal Images
Πηγή: Francesco Richieri / Euroleague Basketball via Getty Images / Ideal Images

Euroleague από χρυσάφι. Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να αναφερθούμε στο κορυφαίο διασυλλογικό πρωτάθλημα μπάσκετ της Ευρώπης που πλέον έχει γίνει πόλος έλξης των μεγαλύτερων αθλητών. Αποτελεί για πολλούς μία όαση. Όχι μόνο για την εκπληκτική ατμόσφαιρα που προσφέρει στα γήπεδά της και τους παθιασμένους φιλάθλους αλλά - προσφάτως- και για τα χρήματα που είναι διατεθημένες να προσφέρουν οι ομάδες που συμμετέχουν σε αυτή. 

Το πακέτο κόσμος-ατμόσφαιρα-ανταγωνιστικότητα είναι ελκυστικό, όμως χωρίς χρήματα (πολλά χρήματα) ουδείς θα σκεφτόταν να αφήσει το ΝΒΑ για να αγωνιστεί στην Ευρώπη. Ακόμα και αν ο ρόλος είναι απόλυτα ηγετικός. Πολλά τα παραδείγματα αθλητών που είδαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να φουσκώνουν με την απόφασή τους να αγωνιστούν στην Euroleague, γι' αυτό ας τα δούμε ένα προς ένα. 

Το σίριαλ Βασίλιε Μίτσιτς

Ο Βασίλιε Μίτσιτς αποτέλεσε ένα από τα ονόματα για το οποίο οριακά κάθε μέρα μία νέα ομάδα εξέφραζε το ενδιαφέρον της. η αποδέσμευσή του από τους Φοίνιξ Σανς άνοιξε διάπλατα την πόρτα επιστροφής στην Ευρώπη με τον Ολυμπιακό, την Φενέρμπαχτσε, την Ρεάλ Μαδρίτης αλλά και τον Ερυθρό Αστέρα να είναι κάποιες από τις ομάδες που έδειξαν ενδιαφέρον για την περίπτωση και την υπογραφή του Σέρβου γκαρντ. 

Όλες οι προσφορές (τουλάχιστον όσες γνωρίζουμε) που είχε στα χέρια του ο Μίτσιτς ήταν «φουσκωμένες» και σε καμία περίπτωση ο πρώην αθλητής της Αναντολού Εφές δεν θα έμενε δυσαρεστημένος οικονομικά αλλά και στο κομμάτι του ρόλου για το οποίο πολλοί παίκτες κάνουν ρόλο. Θα ήταν ηγετική μορφή σε όποια ομάδα και αν πήγαινε ωστόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό δεν ήταν αρκετό (όπως αποδείχθηκε). 

Κι' αυτό γιατί ο Μίτσιτς επέλεξε να πάει σε μία ομάδα «Σταχτοπούτα» της Euroleague, όπως η Χάποελ Τελ Αβίβ. Μια ομάδα που αδυνατεί να αγωνιστεί στη χώρα της λόγω της εμπόλεμης κατάστασης, αλλά παρουσιάζει ένα φιλόδοξο πρότζεκτ με μπροστάρη τον δικό μας, Δημήτρη Ιτούδη.

Ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας και η παράμετρος

Καλό το πρότζεκτ και το ελπιδοφόρο ρόστερ όμως η Χάποελ κέρδισε στην κούρσα της υπογραφής του Μίτσιτς μιας και πρόσφερε κάτι που (πιθανότατα) οι άλλες ομάδες δεν μπορούσαν να ματσάρουν. Πολλά εκατομμύρια. Οι προσφορές του Ολυμπιακού και της Ρεάλ ήταν σημαντικές, δεν άγγιζαν όμως τα 15 εκατομμύρια για τρία χρόνια που έδωσε η ομάδα από το Ισραήλ στον Μίτσιτς προκειμένου να πάρει το πολυπόθητο «ναι» του Σέρβου. 

Παράλληλα ο ισχυρός άνδρας της ομάδας, Οφέρ Γιανάι, που έκανε τον Μίτσιτς τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη της Euroleague, ξεπερνώντας τον Κέντρικ Ναν, πρόσφερε κάτι ακόμα που σε βάθος χρόνου θα έβαζε κι άλλα χρήματα στον λογαριασμό του Μίτσιτς. Αυτό δεν είναι άλλο από μετοχές σε μία από τις εταιρείες του κάτι που σε συνδυασμό με τα 15 εκατομμύρια πάρει το παζάρι και την μάχη με τις άλλες ομάδες σε άλλο επίπεδο. 

Ο Γιόνας Βαλαντσιούνας που θέλει αλλά δεν μπορεί 

Διατεθημένος να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για τον παίκτη που θέλει περισσότερο από κάθε άλλο ήταν και είναι ο Παναθηναϊκός που «τρέλανε» κυριολεκτικά και μεταφορικά την μπασκετική Ευρώπη αλλά και τους ρεπόρτερ του ΝΒΑ με την απόφασή του να πολιορκήσει τον Γιόνας Βαλαντσιούνας προσφέροντάς του το ποσό των 12 εκατομμυρίων για τριετές συμβόλαιο με τους πράσινους. 

Και ενώ ο Λιθουανός ήταν και είναι «ψημένος» να πει το «ναι» στον Παναθηναϊκό, η είδηση αυτή έκανε άνω-κάτω τόσο τον οργανισμό των Νάγκετς όσο και τα μεταγραφικά πηγαδάκια του ΝΒΑ, μιας και άπαντες ένιωσαν καυτή την ανάσα της ελληνικής ομάδας αλλά και του ευρωπαϊκού μπάσκετ, που πλέον έχει ένα δελεαστικό πακέτο να αντιπαραθέσει στο μεγαλείο του ΝΒΑ, πλησιάζοντας κάπως και τα χρήματα ανάλογα με την περίπτωση του παίκτη.

Οι περιπτώσεις Ναν - Βεζένκοβ

Σαφώς υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις παικτών που έχουν δει το κασέ τους να αυξάνεται απίστευτα υπογράφοντας σε ομάδα της Euroleague. Πιο πρόσφατες και γνωστές στο ελληνικό κοινό είναι η επιστροφή του Σάσα Βεζένκοβ στο λιμάνι της καρδιάς του, τον Ολυμπιακό το περσινό καλοκαίρι με πενταετές συμβόλαιο που του αποφέρει ετησίως το ποσό των 3.7 εκατομμυρίων, σε ένα αντίστοιχο σίριαλ με αυτό του Γιόνας Βαλαντσιούνας που είχε όμως αίσιο τέλος για τους ερυθρόλευκους. 

Ακόμα πιο πρόσφατα ο Κέντρικ Ναν έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της λίγκας με το νέο ηγεμονικό συμβόλαιο που υπέγραψε στον Παναθηναϊκό για  4,5 εκατομμύρια ετησίως ως το 2028. Όλα αυτά πριν επιστρέψει στην Ευρώπη ο Βασίλιε Μίτσιτς και του «κλέψει» την πρωτιά. Συμπεραίνουμε λοιπόν πως η Euroleague έχει μπει για τα καλά στον χορό των εκατομμυρίων και φαίνεται παραπάνω από διαθετημένη να χορέψει. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ