Spot… The difference!

Έχει ενδιαφέρον η πρόσβαση στις εξειδικευμένες πλατφόρμες στατιστικού και οπτικού περιεχομένου. Σε κάνα δυο από αυτές η πληροφορία που παρέχεται είναι θησαυρός… Αν τον καταλαβαίνεις. Γιατί κάποιες φορές μπορεί και όχι… Μέχρι να καταλάβεις!
H εξέλιξη του μπάσκετ έχει μετατρέψει τους προπονητές σε αρτίστες αρχιτέκτονες εσωτερικού χώρου. Πως θα καλυφθεί κάθε εκατοστό έχοντας πάντα πέντε ανθρώπους διαθέσιμούς. Σε άμυνα κι επίθεση, Η ορολογία περιλαμβάνει λέξεις άγνωστες στους περισσότερους, ακόμα και σε εμάς.
Για να αναλύσουμε το παιχνίδι της Φενέρ, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από ένα δεδομένο. Ο Σάρας, αντίθετα με αυτό που υπηρετούσε ως παίκτης, είναι δογματικός τουλάχιστον σε δύο πεποιθήσεις:
- Η άμυνα είναι η αρχή του παντός
- Δεν υπάρχει τίποτα πριν και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα που δεν μπορεί να αλλάξει.
Και σε μία τρίτη, που αυτή ταιριάζει και στο προηγούμενο προφίλ του, ως παίκτης:
- Αν μπουν τα τρίποντα, θα νικήσεις.
Ας επανέλθουμε όμως, στην αναφορά του προλόγου…
Σύμφωνα με τους αριθμούς η Φενέρ είναι μία ομάδα που έχει πολύ αποτελεσματική λειτουργία στην άμυνα… Τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όπου δέχεται μ.ο. όρο 81 πόντους (τρίτη καλύτερη επίδοση μετά τη Ζαλγκίρις και την Παρτίζαν), όσο (κι αυτό είναι το σημαντικό φυσικά) σε advanced ανάλυση στατιστικών… Είναι 5η στο Defensive Rating, όπου δέχεται 114.5 πόντους ανά 100 κατοχές.
Κι εκεί που λες… “Οκ, το’χω. Ας δούμε τώρα πως παίζεις, τι συνήθειες έχει, ποια plays χρησιμοποιεί”, κάνεις την επίσκεψη στο synergy και ο εγκέφαλος καίγεται.
Γιατί;
Σύμφωνα με της αξιολόγηση του Synergy, η αποτελεσματικότητα της άμυνας της Φενέρ στις διαφορετικές καταστάσεις επίθεσης των αντιπάλων, είναι από κάτω του μετρίου, ως φτωχότατη.

Να σας το δώσω και αναλυτικά, όπως ακριβώς παρουσιάζεται και αξιολογείται από το σύστημα metrics της πλατφόρμας Synergy:
Pick n Roll Ball handler (επιθέσεις που κάνει ο χειριστής στο PIck n Roll) - Φτωχή (Δέχεται 0,902 πόντους ανά κατοχή)
Spot Up - Κάτω του μετρίου (Δέχεται 1,008 πόντους ανά κατοχή)
Transition - Φτωχή (Δέχεται 1,252 πόντους ανά κατοχή)
Pick n’ Roll Man (επιθέσεις που μετά το Pick N’ Roll τελειώνει ο ψηλός) - Κάτω του μετρίου (Δέχεται 1.115 ανά κατοχή)
Κοψίματα - Κάτω του μετρίου (Δέχεται 1,283 πόντους ανά κατοχή)
Iso - Μέτρια (Δέχεται 0.887 πόντους ανά κατοχή)
Διάφορες άλλες επιθέσεις - Μέτρια (Δέχεται 0.489 πόντους ανά κατοχή)
Post Up - Μέτρια (Δέχεται 0,889 πόντους ανά κατοχή)
Επιθετικά ριμπάουντ - Καλή (Δέχεται 1,098 πόντους ανά κατοχή)
Και τότε αναρωτιέται κανείς: Οι πόντοι ανά κατοχή που δέχεται η Φενέρ στις βασικές επιθετικές εκφράσεις που μπορεί να έχει μία αντίπαλη ομάδα κατατάσσουν την άμυνα της από μέτρια έως πολύ κακή! Τότε, πως διάολο πρόκειται για μία από τις καλύτερες αμυντικές ομάδες στην Ευρωλίγκα; Ανάθεμά τους αριθμούς! Ε;
Χμ, όχι ακριβώς!
Η απάντηση έρχεται σε έναν αθώο αριθμό, που ίσως και να μην τον προσέξεις σε μία κατηγορία που δε σου γεμίζει το μάτι σε πρώτη ματιά…
Πρόκειται λοιπόν για τη στήλη που παρουσιάζει επί της ουσίας, το χρόνο που χρησιμοποιεί μία αντίπαλο ομάδα για να επιτεθεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο.
Δηλαδή: Αν ρίξουμε μία ματιά στο Time Rank δίπλα από κάθε επιθετικό μοτίβο, βλέπουμε έναν αριθμό %! Κι εκεί έρχεται ο μαγικός αριθμός 8%! Με λίγα λόγια, η Φενέρ επιτρέπει στους αντιπάλους της να επιτίθενται πιο σπάνια από άλλες ομάδες με Spot Up σουτ. Οι Τούρκοι βρίσκονται στο ελίτ κλαμπ του 8% όλων των ομάδων που παρακολουθούνται από το Synergy (δηλαδή, μερικές χιλιάδες, προφανώς χαμηλότερου επιπέδου οι περισσότερες εξ αυτών).

Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως εξής: Η φιλοσοφία του Γιασικεβίτσιους έχει ως στόχο να περιορίσει όσο γίνεται την κυκλοφορία της μπάλας και τις συνεργασίες που θα αποφέρουν μία τελική πάσα για ένα ελεύθερο spot up σουτ!
Για να το πετύχει αυτό ο Σάρας, έχει μία πολύ συγκεκριμένη λογική: Αποφυγή του over helping και των περιστροφών! Οι παίκτες που μαρκάρκουν τους αντιπάλους που είναι μακριά από τη μπάλα τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προσφέρουν μία ανοιχτή πάσα στον χειριστή μετά το drive ή τη συνεργασία.
Κι εδώ αξίζει να αναφερθεί κάτι που δεν το είχαμε αναλύσει όσο θα έπρεπε. Και όπως το copyright είναι σημαντικό σε οποιαδήποτε εργασία πνευματικής ιδιοκτησίας, έτσι και σε αυτή την περίπτωση οφείλουμε να αποδώσουμε τα του Καίσαρος…
Ο Σάρας, στα παιχνίδια της κανονικής σεζόν, ήταν αυτός που είχε επιλέξει την αντιμετώπιση του Κέντρικ Ναν, όπως ακριβώς αποφάσισε αρκετά αργότερα ο Λουκά Μπάνκι να στήσει τείχος απέναντι στον MVP της Ευρωλίγκας…
Με τον Γκούντουρις (που κατά βάση τον μάρκαρε) να του δίνει μόνο δεξί χέρι και τον εκάστοτε ψηλό να παρακολουθεί (ούτε hedge out, ούτε αλλαγές). Αποτέλεσμα; Ο Ναν στα δύο παιχνίδια με τη Φενέρ είχε 15 πόντους στην Τουρκία (76-81 υπέρ των πράσινων) και 17 στο ΟΑΚΑ, όταν ο Παναθηναϊκός νίκησε στο τέλος με 91-90, Η ειδοποιός διαφορά ήταν στο πρώτο ματς ο Αμερικάνος είχε 2 ασίστ, ενώ στο δεύτερο 7 (!!!).
Ακόμα πιο σημαντικό εύρημα είναι το ακόλουθο! Οι 4 από τις 7 ασίστ του Ναν, είχαν αποδέκτη τον Γκέιμπριελ, που σκόραρε σχεδόν ανενόχλητος. Γιατί; Ακριβώς για τον λόγο που προαναφέραμε: Τον Σάρας δεν τον απασχολεί ιδιαίτερα να στήσει μπλοκ εντός της ρακέτας ή να εφαρμόσει πολύπλοκες περιστροφές. Άρα οι βοήθειες μετά τη συνεργασία pick n roll στο κόψιμο του ψηλού είναι σχεδόν ανύπαρκτες γιατί ο κόουτς της Φενέρ πιστεύει πολύ στην πρώτη ζώνη της άμυνάς του και στην αδρανοποίηση κάθε πάσας που θα φέρει ένα ελεύθερο σουτ.
Επίσης, η Φενέρ είναι μέσα στο ελάχιστο ποσοστό του 2% του χρόνου που έχουν οι αντίπαλοι για να παίξουν στο transition. Οι αντίπαλοι των Τούρκων … ΔΕΝ τρέχουν! Είτε γιατί δεν μπορούν, είτε γιατί δεν τους επιτρέπεται!

Άρα… ΑΝ:
- Ο Παναθηναϊκός βρει Spot Up σουτ, με ποσοστά πάνω από 50%, από τους παίκτες της γωνίας (Οσμάν, όπως το έκανε με την Εφές στο 5ο ματς, ή Χουάντσο), ή από τις 45 (οι ίδιοι, συν τους Ναν, Σλούκα, Μήτογλου, Γκραντ)
- Βρει πόντους στον αιφνιδιασμό (όπου έχει ιδιαίτερη ικανότητα)
…θα νικήσει!
Ειδικά για το συγκεκριμένο ματς, η ανετοιμότητα του Λεσόρτ είναι πολύ σημαντική. Με τον Σέντερ του ετοιμοπόλεμο, ο Παναθηναϊκός θα είχε τεράστιο προβάδισμα.
Αν, όμως ο Παναθηναϊκός, δε σουτάρει καλά από Spot και δεν καταφέρει να ανοίξει το γήπεδο για να πάρει μερικές ανάσες σε ξέφραγο γήπεδο, το παιχνίδι θα πάει στους 75 πόντους κι εκεί όλα μπορούν να συμβούν.
Στα δυνατά σημεία της Φενέρ:
- Ένα line up που είναι γεμάτο από …τριαροπεντάρια (Χέιζ Ντέιβις, Μπιμπεροβιτς Κόλσον, Μπιρσέν, Πιερ) που δίνει δυνατότητα στον Σάρας για πάρα πολλά και διαφορετικά πιο χαμηλά σχήματα. Στη σειρά με την Παρί, επί παραδείγματι, η Φενέρ επικράτησε με τον Γιασικεβίτσιους να φέρνει από περίοδο μακράς ραστώνης και να επιστρατεύει τον Ντάισον Πιερό και μάλιστα σε θέση “5”.
- Είναι ομάδα που αναζητά το τρίποντο (τρίτη ομάδα στην Ευρωλίγκα σε συνολικά εκτελεσμένα τρίποντα) και μάλιστα με ιδιαίτερη ευστοχία (38.1%).
- Είναι πανίσχυρη στα ριμπάουντ, και ειδικά στα επιθετικά, που είναι κι αυτό αντικείμενο μελέτης, διότι οι Τούρκοι δεν πληρώνουν κανένα τίμημα, όταν αποφασίζουν να παίξουν με χαμηλό line up και μάλιστα είναι πανίσχυροι στα επιθετικά ριμπάουντ: Μαζεύουν το 34.2% των διεκδικούμενων ριμπάουντ στην αντίπαλη ρακέτα (3η στην Ευρωλίγκα).
Το έργο του Παναθηναϊκού δε θα είναι εύκολο…Κάθε άλλο μάλιστα καθώς απαιτείται μεγάλη συγκέντρωση, εξαιρετικό διάβασμα των καταστάσεων, όχι overdribbling (βούτυρο στο ψωμί μίας άμυνας όπως της Φενέρ), γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας (πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά) και καλά χέρια από τους ψηλούς για να υποδέχονται και να τελειώνουν τις φάσεις.
Αν συμβούν αυτά, ο Παναθηναϊκός έχει πάρα πολλές πιθανότητες να νικήσει!